ATATÜRK “Nutuk”a şöyle başlar:
– “1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.”
Atatürk, sonradan kendisine hangi gün doğduğunu soranlara “19 MAYIS” diyecekti.
İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı.
15 Mayıs’ta İzmir, Yunan orduları tarafından işgal edilmişti.
Atatürk beraberindeki kişilerle 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki küçük eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır.
Mustafa Kemal İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk sırasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu.
Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra ise asker değil, sivil olarak hareket edecekti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün
– “Biz Anadolu’ya ne silah ne cephane götürüyoruz. Biz azim ve iman götürüyoruz” sözündeki kararlılık “Türk Bağımsızlık Savaşı”nın en güçlü inancı olmuştur.
19 Mayıs 1919 “Ya istiklal ya ölüm!” inancıyla yürütülen “Türk Kurtuluş Savaşı”nın başlangıcıdır.
Samsun’a çıkış Yunan askerlerinin İzmir’den çıkarıldığı 9 Eylül 1922’ye kadar sürecek büyük mücadelenin de ilk adımı oldu.
Türk İstiklâl Harbi, Türk Kurtuluş Savaşı 1919-1922 yılları arasında gerçekleşmiş ve 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile ise topyekûn sona ermiştir.
Türk Kurtuluş Savaşı, büyük bir zaferle sonuçlandıktan sonra 29 Ekim 1923′te Cumhuriyet ilan edilmiştir.
“Türk Kurtuluş Savaşı” her bir yurttaşımız için bir kahramanlık destanıdır.
Türk milleti “esaret” altında var olunamayacağını ve yurt topraklarımızın işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır.
Büyük bir ulusal savunma savaşını yaşamış olan Türk milletinin kanıyla, onur ve gururu ile var olan bu ülke, hepimize emanettir.
Atatürk, Cumhuriyeti Türk gençliğine armağan etmiştir.
Atatürk şöyle söylemiştir:
– “Gençler… Cesaretimizi pekiştiren, sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz eğitim ve kültür ile insanlık ve uygarlığın, vatan sevgisinin en değerli sembolü olacaksınız. Gençler vatan size emanet edilmiştir. Onu en iyi şekilde yüceltecek ve koruyacak sizlersiniz. Her şey unutulur. Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki, hiçbir şeyi unutmayacaktır; geleceğin ümidi, ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.”
Bizler Türk milleti olarak gençlerin bu ülkeyi geleceğe en iyi şekilde taşıyacağına güvenmek istiyoruz.
Beraberlik içinde birbirine sevgi ve saygı ile yaklaşan, iyi eğitim almış, ulusal bilinç sahibi, fikri özgür, iradesi özgür “Türk Genci” ülkesinin dünya üzerindeki yerinin önemini çok iyi kavrayacak ve ulusal bağımsızlığı korumak isteyecektir.
Bu bayram gününü “sadece” bir spor bayramı olarak yorumlamak isteyen zihniyet ve girişimler ise çok yanlış yapmaktadırlar.
Yok olmak üzere olan ve emperyalist devletlerin işgal ettiği bir yurdun kendini savunmak için verdiği çok yüce bir “Egemenlik ve Bağımsızlık Savaşı”nın anımsanması, anılması ve onunla gurur duyulması için düzenlediğimiz bir bayram günüdür.
Güçlü, ruh ve beden sağlığı yerinde, bilinçli, dinamik gençlerimize bugün ayrıca değer vermemiz ve onlara yer açıyor olmamız, geleceğimizi onlara vereceğimizi göstermek içindir.
Sakın, hiç bir kişi, zümre ya da zihniyet Gazi Mustafa Kemal önderliğinde verilmiş ve kazanılmış olan TÜRK KURTULUŞ SAVAŞI’nı Türk Milleti’ne unutturmaya kalkmasın.
Tam AKSİNE, özellikle 21. yüzyılda, dünyadaki emperyalist güçlerin yoksul ve yoksun milletleri sömürmesine, insanların özgür iradelerinin ellerinden alınmasına, gezegenimizin “kazanç” amaçlı yok edilmesine bir DUR denilebilmesine ÖRNEK olabilecek “Türk Kurtuluş Savaşı”nı önce “biz” sonra da tüm “dünya uluslarına” tanıtmalıyız.
19 Mayıs bir milletin; TÜRK MİLLETİNİN yeniden doğduğu gündür.
19 mayıs ile başlayan Türk Kurtuluş Savaşında geri püskürtülen, yenilen emperyalist güçler bunu hiçbir zaman unutamadılar.
İçten içe, ülke içinde tuzaklar kurmaya daha o günlerden başladılar.
Bugün yurduna, milletine ve tarihine değer veren, sahip çıkan “herkes” bayramlarına, bağımsızlık ve özgürlüklerine çok daha önem verecektir.
19 Mayıs günü her yıl Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak Türkiye’nin dört bir yanında ülke genelinde stadyumlarda spor gösterileri ve törenlerle tüm halkla birlikte “kutlanırdı”.
Günümüzde bu “ulusal” bayram artık bambaşka biçimlerde, konserlerle… kutlanmaya başlatıldı.
Konserleri ve eğlence programlarını her zaman yapabilirsiniz ama bir “ulusal günde” o günün “önemine ve anlamına” uygun kutlamalar yapılmalıdır.
Ulusal tarih ve ulusal bilinç işlenilerek kutlanılması gereken ulusal bayram yerine eğlence, konser programları türünden eylemler, etkinlikler yararlı değildir.
Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, düşüncelerini, devrimlerini, devlet adamlığını, hedeflerini anlamak için anmak ve bu alanda etkinlikler, çalışmalar yapmamız gerekir.
19 Mayıs geldiğinde bugünün anlamına ve önemine uygun ve bizi ileriye götürebilecek, güçlendirip, bilinçlendirebilecek etkinlikler düşünmek ve bunları gerçekleştirmek tüm yurtseverlerin, Atatürkçülerin görevi olmalıdır.
“ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI”nı kutlarken büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatan için canlarını veren şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. .
. Öğretmen Gönen Çıbıkcı, 19.05.2024
ALMANYA
4 saat önceALMANYA
4 saat önceALMANYA
4 saat önceALMANYA
4 saat önceALMANYA
5 saat önceALMANYA
5 saat önceGÜNCEL
6 saat önce