75 YILI AŞKIN TARİH

75 YILI AŞKIN TARİH

ABONE OL
23:03 - 02/04/2025 23:03
75 YILI AŞKIN TARİH
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

– Hannover Fuarı –

60’tan fazla ülkeden yaklaşık 4.000 katılımcı: Dünyanın en büyük endüstriyel sanayi fuarı Hannover Fuarı’ndan bahsediyorum… 31 Mart’ta açıldı… 4 Nisan akşamı sona erecek… 1947 gibi erken bir tarihte, İngilizlerin girişimiyle, başlamış.  İlk kez 1947 yazının sonlarında gerçekleşmiş.  Fuarın amacı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra durgunlaşan ve harap olan Alman ekonomisini canlandırmak olmuş…

Fuarlar aynı zamanda ekonominin nasıl değiştiğinin bir ifadesidir. Almanya için Hannover Fuarı enkazdan ekonomik mucizeye olmuş… Bu yüzden 1960’lı ve 1970’li yıllarda en parlak dönemini yaşıyor… Tam da Türkler’in Alman ekonomisine omuz vermek için akın ettiği yıllar… Bu yılki temaları ise “Geleceği teknoloji ile şekillendirmek” ve “Yapay zeka ve sanayi dönüşümü”… Nereden nereye gelindi…

Fuarların her yıl bir partner ülkesi olması gelenek haline geldi… Hannover’de bu 1980’den beri uygulanıyor… Tabii partner ülke oldukça yüklü bir meblağ ödüyor fuar idaresine… Bu yılki partner Kanada… Geçen yıl Norveç’ti… Gelecek yıl da Brezilya olacak… Türkiye bu fuara 1985’te rahmetli Turgut Özal’ın çabasıyla partner ülke olarak katılmıştı. O katılım Türk sanayisinin global ekonomiye yelken açışının da bir miladı olmuştu sanki… Türkiye 2007’te ikinci kez partner ülke olmuştu…

Edindiğim bilgilere göre, Türkiye bu yıl da fuara 127 firma ile katılıyor… 61 firma Türkiye milli katılım alanında, geri kalan 66 firma da bireysel stantlarıyla fuara katılıyor… Türk firmaları Future Hub, Mühendislik Parçaları ve Çözümleri, Akıllı Üretim, Endüstri için Enerji ve Dijital Ekosistemler olarak beş ayrı salonda katılıyorlar… Türkiye’nin Almanya, Çin, Kanada ve İtalya’dan sonra en fazla firmayla katılan beşinci ülke… Güçlü bir katılım…  Türkiye ulusal olarak bu fuara 1992’den beri katılıyor…

Fuardan bazı ilginç notlar… Fuarın açılışını Çinli robotlar yaptı. Bazı Alman gazeteleri ‘ Almanya bu alanda nerede?‘ diye soruyordu… Açılışta dört robot ve bir insan dansçı ilginç bir sahne şovu sergiledi. Açılış töreninde yer alan modellerden üçü, Çinli robot üreticisi Unitree’ye ait; bunlardan biri de insansı G1. O gün sahnede yer alan hareketli model ise İsviçreli üretici Ascento’nun…  ‘Almanya’da insansı robotlar alanında ilerleme ya çok yavaş ya da neredeyse yok gibi‘ diyorlar…

Gelecekte daha fazla “Alman mühendisliği” isteniyor… Belki o zaman Alman robotları da açılış törenine katılabilir. Robotların yanısıra en son yapay zeka teknolojisiyle bağlantıları da içeren otomatik tutucu kollara talep artıyormuş… Robot da olsa el kol lazım deniyor… Alman Schunk firmasının Teknoloji Direktörü  “İnsansı robotlar büyük fırsat… Birçok işlem için uygun… Ama fiziksel olarak etkileşime girecekse her zaman bir ele ihtiyacı var” diyor.

Fuarlar şirketlerin neye sahip olduklarını, neler yapabileceklerini ve ne planladıklarını gösterebildikleri yerler. Türk firmaları, sanayiciler, start-uplar Türkiye’nin en önemli pazarlarından birisi olan Almanya ve diğer ülkelerden gelen konuklara yenilikleri ve ürünlerini tanıtıyor… Burası küresel bir endüstriyel müşteri kitlesinin bir araya geldiği devasa bir fuar alanı…

Makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve dijital endüstri… Yapay zeka da endüstriye girdi… Sanayi üretimini yeni bir boyuta taşıyabileceği söyleniyor. Gelecekte fuar aynı ihtişamıyla devam ederse kimbilir belki de bir Türk firmasının geliştirdiği insansı robot ile açılışını yapar mı dersiniz…

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP