ABD’nin güney sınırının IŞİD’in ilgisini çektiğine ilişkin kanıtlar artıyor

ABD’nin güney sınırının IŞİD’in ilgisini çektiğine ilişkin kanıtlar artıyor

ABONE OL
22:28 - 27/06/2024 22:28
ABD’nin güney sınırının IŞİD’in ilgisini çektiğine ilişkin kanıtlar artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sürekli göçmen akışının terör örgütü IŞİD’in dikkatini çekmesinden endişe eden ABD istihbarat ve güvenlik yetkilileri, ülkenin güney sınırına yönelik odağını yoğunlaştırıyor.

Artan endişe, bu ayın başlarında Tacikistan’dan sekiz kişinin tutuklanmasının ardından geldi. Bu kişilerin hepsi ABD’ye Meksika ile olan güney sınırından girmişti ve bazıları bu yolculuğu bir yıl önce yapmıştı.

İlk yapılan özgeçmiş kontrolleri temiz çıksa da, ABD kolluk kuvvetleri bu kişilerin daha sonra IŞİD grubuyla potansiyel bağları olduğunu gösteren bilgilere ulaştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın istihbarat ve analizden sorumlu müsteşarı Ken Wainstein, Mart ayında Moskova’da bir konser salonuna düzenlenen ve IŞİD terör örgütünün Afganistan kolu tarafından üstlenilen saldırıya atıfta bulunarak, “O salonda 150’den fazla Rus’u öldüren kişilerin dünyanın aynı bölgesinden olması dikkatimizden kaçmıyor” dedi.

Çarşamba günü Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Terörle Mücadele Alt Komitesi önünde ifade veren Wainstein, IŞİD’in sınırı istismar etme potansiyeline ilişkin endişelerin ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi (NCTC) direktörü ile günlük toplantılara ve Federal Soruşturma Dairesi FBI ile benzeri görülmemiş bir işbirliğine yol açtığını söyledi.

Ancak Wainstein, IŞİD bağlantılı insan kaçakçılığı ağının 400’den fazla göçmeni Orta Asya’dan güney sınırını geçerek ABD’ye getirmiş olabileceğine dair istihbarattan kaynaklanan endişeleri önemsiz göstermeye çalıştı.

Wainstein Kongre’ye yaptığı açıklamada “Bu kişilerin terörist olduğunu gösteren herhangi bir bilgi yok” dedi.

İlk olarak NBC News tarafından bildirilen 400 göçmenle ilgili bilgiler, göçmenlerin 150’den fazlasının tutuklandığını gösteriyor. Ancak yetkililer NBC’ye 50’den fazla kişinin nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

IŞİD gibi terör gruplarının güney sınırını aktif bir şekilde kullanmaya çalıştığına dair yeni ortaya çıkan endişeler, tehdit durumunda önemli bir değişime işaret ediyor gibi görünüyor.

ABD terörle mücadele yetkilileri yıllardır IŞİD ya da diğer Sünni terör gruplarının ABD’nin Meksika sınırından sızmaya çalıştığına ilişkin bir kanıt olmadığını savunuyordu.

Geçtiğimiz Kasım ayında ise Ulusal Terörle Mücadele Merkezi (NCTC) Direktörü Christine Abizaid, Kongre üyelerine yaptığı açıklamada, terörle mücadele yetkililerinin “riskin kesinlikle farkında olduklarını” ancak bu tür komplolara ilişkin kanıtların eksik olduğunu söyledi.

O dönemde Christine Adizaid, Temsilciler Meclisi üyelerine, “Elimizde inandırıcı ya da doğrulanmış bir gösterge yok” demişti.

Ancak bu ayın başlarında açıklanan ABD ve Türkiye yaptırımları, IŞİD terör örgütünün insan kaçakçılığına artan ilgisine işaret ediyor olabilir.

Yaptırımlar, ABD Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’deki IŞİD üyelerine destek sağlayan Avrasyalı bir insan kaçakçılığı ağı olarak tanımladığı unsura odaklanıyor.

Kilit kişilerden biri olan Olimkhon İsmailov, Özbekistan’da bulunuyor. İsmailov’un üst düzey yardım aldığı ve Maliye Bakanlığı’nın iddiasına göre IŞİD’in Gürcistan Cumhuriyeti’ndeki lideri Adam Khamirzaev tarafından yönlendirildiği belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre Khamirzaev’in gözünün ABD üzerinde olduğu anlaşılıyor.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Adam Khamirzaev’in “bu şebekeye IŞİD’i destekleyen bir dizi faaliyet konusunda rehberlik sağladığını ve ABD’ye seyahatleri kolaylaştırma çabalarından haberdar olduğunu” söyledi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, FBI ve ABD Dışişleri Bakanlığı dahil çok sayıda ABD kurumu, Türkiye ve Özbekistan’daki IŞİD militanlarıyla bağlantılı Avrasya insan kaçakçılığı ağının erişimi hakkındaki sorulara yanıt vermeyi reddetti.

Ayrıca yaptırım uygulanan ağın, Tacikistanlı sekiz kişiyi ya da diğer yüzlerce Orta Asyalı göçmeni güney sınırından ABD’ye getiren IŞİD bağlantılı ağla ilgili olduğuna dair herhangi bir gösterge de yok.

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Çarşamba günü Arizona’nın Tucson kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Tacikistanlı sekiz kişi için “Şu anda sınırdışı edilme işlemleri devam ediyor” dedi.

Diğer ABD’li yetkililer de güvenlik önlemlerini arttırdıklarını kaydediyor.

Beyaz Saray İç Güvenlik Danışman Yardımcısı Jen Daskal, Çarşamba günü Nebraska eyaletinin Omaha kentinde düzenlenen bir terörle mücadele konferansında yaptığı konuşmada, “Sınırımızdaki teyakkuzumuzu arttırdık” dedi.

Jen Dascal, “Tarama ve incelemelerimizi arttırdık, yeni ortaya çıkan tehditleri tespit etmek ve kamu güvenliğine tehdit oluşturanları gözaltına almak için göçmenleri tekrar tekrar incelemeye aldık” şeklinde konuştu.

Ancak Daskal, IŞİD’den ve özellikle de Afganistan’daki uzantısından kaynaklanan tehdidin devam ettiğini kabul etti ve “Hem IŞİD hem de IŞİD-Horasan ya da bizim IŞİD-K olarak adlandırdığımız örgüt, dış operasyonlar gerçekleştirme kabiliyet ve niyetini ortaya koymuştur” dedi.

VOA tarafından geçilen ABD’nin güney sınırının IŞİD’in ilgisini çektiğine ilişkin kanıtlar artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’nin güney sınırının IŞİD’in ilgisini çektiğine ilişkin kanıtlar artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’nin güney sınırının IŞİD’in ilgisini çektiğine ilişkin kanıtlar artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP