Almanya Başbakanı Scholz’dan Net Mesaj: AB, Trump’a Karşı Tek Vücut Olmaya Hazır
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği’nin (AB), ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük tarifelerine karşı zayıf olmadığını vurgulayarak, Washington’a karşı tek vücut olarak yanıt vermeye hazır olduklarını açıkladı. Scholz, Trump’ın ticaret politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulunarak, AB’nin ekonomik gücüne ve rekabetçi yapısına dikkat çekti.
Dünyanın en büyük sanayi fuarlarından biri olan Hannover Sanayi Fuarı’nın açılışında konuşan Olaf Scholz, Trump’ın Kanada’ya yönelik ek gümrük tarifeleri uygulamasına tepki gösterdi. Trump’ın daha önce Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olması gerektiğini dile getirdiğini hatırlatan Scholz, Almanya’nın ve Avrupa’nın Kanada ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. Scholz, “Kanada, başka bir devlete ait değildir. Kanada, gururlu ve bağımsız bir ülkedir. Kanada’nın dünyanın dört bir yanında dostları vardır. Almanya ve Avrupa da Kanada’nın dostları arasındadır. Biz sizin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.
Scholz, AB’nin gümrük tarifeleri karşısında savunmasız olmadığına ve Washington’a karşı güçlü bir şekilde yanıt verebilecek kapasitede olduğuna dikkat çekti. “Bu nedenle ABD’ye şu mesajı veriyorum: İşbirliği, Avrupa’nın öncelikli hedefi olmaya devam ediyor. Ancak ABD, çelik ve alüminyum tarifelerinde olduğu gibi bize başka seçenek bırakmazsa, AB olarak tek vücut halinde karşılık vereceğiz” dedi.
ABD’nin “Önce Amerika” politikasını da eleştiren Scholz, bu politikaların küresel ticarete zarar verdiğini belirtti. Scholz, AB’nin daha fazla serbest ticaret, daha fazla rekabet gücü ve teknolojik egemenliği desteklemesi gerektiğini vurguladı. Ticaret savaşlarının tüm taraflar için zarar verici olduğunun altını çizen Scholz, “Piyasaları ve hisse senedi fiyatlarını incelediğimizde, şu anda uyguladığımız ticaret politikalarıyla doğru yolda olduğumuzu görüyoruz” dedi.
Aşağı Saksonya’nın başkenti Hannover’da geleneksel olarak düzenlenen Hannover Sanayi Fuarı, bu yıl “Geleceği Teknoloji ile Şekillendirmek” ve “Yapay Zeka ve Sanayi Dönüşümü” temalarıyla öne çıkıyor. 78. kez gerçekleştirilen fuarda, 150’den fazla ülkeden 4 binden fazla firma yer alıyor. Almanya’dan 1200 şirketin katıldığı etkinlikte, Türkiye de toplamda 127 firma ile temsil ediliyor.
Bu yılki ortak ülke, ABD’nin ticaret gerginlikleri yaşadığı Kanada olarak belirlendi. Kanada, fuara 260 firma ile katılım gösteriyor. 4 Nisan’a kadar devam edecek fuarda, küresel ticaret politikalarının yanı sıra sanayi ve teknoloji alanındaki son yenilikler ele alınacak.
Ekonomik belirsizliklerin arttığı, jeopolitik gerilimlerin yaşandığı bir dönemde düzenlenen fuarda, robotik, tesisat, elektronik, kuantum teknolojileri, makine mühendisliği, enerji üretimi ve dönüşümü alanlarında son yenilikler sergilenecek. Ayrıca karbon çözümleri, dijital enerji ve enerji verimliliği, e-mobilite, şarj altyapısı, hidrojen ve yakıt hücreleri gibi teknolojiler de tanıtılacak.
Döngüsel ekonomi, yapay zeka ve makine öğrenimi, sürdürülebilirlik ve sanayi 4.0 gibi 19 farklı alanda etkinliklerin düzenleneceği fuarda, uluslararası ticaret ve yatırım konuları da masaya yatırılacak. Büyük şirketler, en son yapay zeka destekli çözümlerini sunarken, enerji arzı ve iklim değişikliği gibi kritik meseleler de tartışılacak.
ALMANYA
1 saat önceALMANYA
5 saat önceALMANYA
5 saat önceALMANYA
6 saat önceALMANYA
9 saat önceALMANYA
10 saat önceALMANYA
11 saat önce