ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Batı Şeria’da öldürülen ABD-Türkiye çifte vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginin ilk 20 dakikasında Patel’e, Eygi’nin ölümüyle ilgili sorular yöneltildi.
Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüyle ilgili yeni bir bilginin ellerinde olmadığını dile getiren Patel, Ayşenur’un ölümüyle ilgili İsrail’e hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapması çağrısında bulunduklarını belirtti.
“ABD ayrı bir soruşturma yürütmüyor”
“İsrail’deki ortaklarımız neler olduğunu araştırıyor ve onlardan bulgularını en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyoruz” diyen Patel, ABD’nin ayrı bir soruşturma yürütmediğini dile getirdi.
Eygi’nin ailesine konsolosluk desteği sağladıklarını ifade eden Patel, “Vatandaşlarımız doğrudan hedef alındığında elbette gereken yapılacaktır. Cuma günü olanlar ilgili neler olduğuna dair hala bilgi topluyoruz. Sivillerin öldürülmesi tabii trajiktir. Ama ne olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Bu nedenle elimizden geldiğince bilgi toplamaya ve İsrail’deki ortaklarımızı hızlı ve sağlam bir şekilde bulgularını kamuoyu ile paylaşmaya teşvik ediyoruz- ki böylece ne olduğunu anlayalım. Her durum ve koşul farklı ve kendine özgü olabilir” diye konuştu.
Ayşenur Ezgi Eygi’nin ailesi, Başkan Joe Biden dahil üst düzey Amerikalı yetkililere çağrı yaparak bağımsız bir soruşturma talep etmişti.
Bu taleple ilgili ne yapacaklarının sorulması üzerine Sözcü Yardımcısı Patel, “İsrail’in soruşturma bulgularını kamuoyu ile en kısa sürede paylaşmalarını ve açıklamalarını bekliyoruz” yanıtını verdi.
Ne olmuştu?
Filistin destekçisi Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin (ISM) bir üyesi olduğu belirtilen Eygi, kuruluştan yapılan açıklamaya göre geçen hafta Cuma günü İsrail yerleşimlerine karşı haftalık olarak düzenlenen bir gösteri için Beyta’daydı.
Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen, Filistin topraklarında Beyta’yı gözetim altında tutan Givat Eviatar yerleşim karakoluna karşı sık sık haftalık protestolar düzenliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ofisi ve Rafidiye Hastanesi’ne göre Cuma günkü protesto sırasında Eygi başından vurularak öldürüldü.
VOA tarafından geçilen “İsrail’i şeffaf ve hızlı bir soruşturma yürütmeye çağırdık” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail’i şeffaf ve hızlı bir soruşturma yürütmeye çağırdık” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail’i şeffaf ve hızlı bir soruşturma yürütmeye çağırdık” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
2 saat önceALMANYA
2 saat önceALMANYA
2 saat önceALMANYA
2 saat önceALMANYA
3 saat önceALMANYA
3 saat önceGÜNCEL
4 saat önce