“Karadeniz NATO Denizi Haline Gelmeli”

“Karadeniz NATO Denizi Haline Gelmeli”

ABONE OL
21:55 - 13/04/2023 21:55
“Karadeniz NATO Denizi Haline Gelmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, NATO’nun Karadeniz’in güvenliğinde daha fazla rol oynaması ve Ukrayna’nın hava ve füze sistemlerinin, ittifakın yapılarına entegre olması gerektiğini söyledi.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan Karadeniz Güvenlik Konferansı’na video konferans aracılığıyla katılan Kuleba, “Karadeniz Avrupa’yı daha güvenli ve geleceğe odaklı hale getirmek için önemli” dedi.

Karadeniz’in, tehditler göz ardı edildiğinde durumun nasıl kötüleştiğinin de örneği olduğunu belirten Kuleba, “Karadeniz’i Baltık Denizi gibi bir NATO denizi haline getirmenin zamanı geldi” diye konuştu.

Kuleba’nın açıklamalarına Kremlin’den yanıt gecikmedi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov “Karadeniz asla bir NATO denizi olamaz. Burası ortak bir deniz ve kıyıdaş tüm devletler için bir işbirliği, etkileşim ve güvenlik denizi olmalı. Bu güvenlik bölünmezdir” dedi.

Karadeniz ve Ukrayna kıyıları, Rusya’nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana önemli bir savaş alanı haline geldi. Hem Moskova hem de Kiev, dünyanın en büyük gıda ihracatçılarından ikisi olarak tahıl pazarlarına tedarik dahil ticaret için Karadeniz’e bağımlı. Rusya’nın ablukası geçen yıl küresel bir gıda krizi tehdidini doğurmuş, daha sonra Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğunda limanları açık tutacak bir anlaşmaya varılmıştı.

Kuleba, “Ortak Rusya sorununa birlikte yanıt vermeliyiz. Örneğin uzmanların Ukrayna’nın hava ve füze savunma sistemlerini Karadeniz ve Baltık Denizi’ndeki NATO müttefiklerininkilere entegre edilmesi fikrini destekliyorum” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Karadeniz filosu Kırım’da konuşlu. Mosova, Kırım’ı 2014’te ilhak etmişti. Ukrayna limanlarını ele geçirmek Rusya’nın başlıca hedeflerinden biri. Geçen yılki Ukrayna işgalinden bu yana Moskova, Azak Denizi’nin Karadeniz’e açılan tüm kıyılarını ele geçirdi ele geçirdi. Ancak Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz kıyıları boyunca ilerlemesi Odesa limanının 130 kilometre doğusunda durduruldu.

Rusya’nın denizdeki üstünlüğünün etkisi azaldı

Kiev donanması Moskova’nınkiyle kıyaslanacak boyutta değil ancak Ukrayna’nın bir yıl önce Rusya’nın amiral gemisi Moskva’yı batırması ve Odesa’ya giden deniz yollarının yakınındaki Yılan Adası’nı yeniden ele geçirmesinden bu yana Rusya’nın Karadenizdeki üstünlüğünün etkisi azaldı.

Avrupa’nın kuzeyinde Baltık Denizi civarındaysa harita yeniden şekilleniyor. Geçen yıl Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya dahil olma kararı Rusya’yı Baltık Denizi kıyısında NATO ittifakı dışında kalan tek ülke haline getirecek.

Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO adaylık başvuruları Karadeniz’de de aynı etkiye neden olacak. Karadeniz’e kıyısı olan Bulgaristan, Romanya ve Türkiye zaten NATO üyesi.

Kuleba, Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesinin Ukrayna’nın uzun zamandır istediği ittifaka üyelik konusunda ilerleme kaydedilmesi için bir fırsat olduğunu belirterek “kapının sadece açık olduğunu değil, Ukrayna’nın NATO’ya ne zaman ve nasıl gireceğine dair net bir plan olduğunu da göstermek gerekir” dedi.

“Rusya’nın Kırım’dan çekilmesi talebinde geri adım atılmayacak”

Kuleba, ayrıca Rusya’nın güçlerini Kırım’dan ve Moskova’nın yasadışı şekilde ilhak ettiği diğer topraklardan çekmesi taleplerinden geri adım atmayacağını belirtti.

Kuleba, “Dünyanın herhangi bir köşesinden Kırım’ın bir şekilde özel olduğunu ve Ukrayna’ya geri verilmemesi gerektiğini söyleyen herhangi birini her duyduğunuzda, bir şeyi bilmeniz gerekir: Ukrayna bu ifadelere şiddetle karşı çıkıyor” dedi.

Kremlin, Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini ve Ukrayna’nın Donetsk, Herson, Luhansk ve Zaporijya bölgelerini Eylül ayındaki ilhakını Kiev’in tanımasını istiyor.

Ukrayna ise bu talepleri reddederek, Moskova askerlerini işgal altındaki topraklardan çekmeden, görüşme masasına oturmayacağını söylüyor.

Rusya ile Kırım arasındaki kara koridoru hedef olabilir

Askeri uzmanlar, Ukrayna’nın önümüzdeki aylarda beklenen karşı saldırısının, Rusya ile Kırım arasındaki kara koridorunu hedef alarak Rus güçlerini ikiye bölebileceğini söylüyor.

Uydu görüntüleri, Kremlin güçlerinin Ukrayna ile Karadeniz yarımadası arasındaki bölgede kapsamlı hendek sistemleri kazdığını gösteriyor.

İki tarafın da kış nedeniyle ilerleme sağlayamaması nedeniyle son aylardaki çatışmalar, uzun menzilli bombardımanın hakim olduğu bir yıpratma savaşına dönüştü.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı ofisinden bugün yapılan açıklamaya göre Rusya’nın sivil altyapıyı hedef almaya devam eden son bombardımanında en az dört sivil öldü ve 11 kişi yaralandı.

Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde 32 hava saldırısı, iki füze saldırısı ve çok sayıda roketatardan 40 saldırı düzenlediğini bildirdi.

Henüz barış görüşmeleri ufukta görünmese de iki ülke zaman zaman tutuklu takası yaptı ve Ukrayna tahılıyla Rus tahıl ve gübrelerinin güvenli ihracatı için anlaşma imzaladı.

Karadeniz tahıl anlaşması özellikle Afrika, Ortadoğu ve Asya’da açlıkla mücadele edilen bölgelerde küresel gıda tedariki konusundaki kaygıları hafifletti.

Rusya’dan tahıl anlaşması uyarısı

Ancak BM ve Türkiye arabuluculuğunda yapılan anlaşma, Moskova’nın çekilme tehditleri nedeniyle hassas konumda.

Rusya, Batı’ya uyarı mesajı göndermek için geçen ay anlaşmayı, 120 gün yerine yalnızca 60 gün uzatma kararı almıştı.

Son olarak, Rusya Dışişleri Bakanlığı bugünkü açıklamasında Rusya’ya savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlardan kaynaklanan beş sistemik sorunun çözümünde ilerleme kaydedilmeden Karadeniz tahıl anlaşmasının 18 Mayıs’tan sonraya uzatılmayacağını söyledi.

Açıklamada bu meseleler; devlete ait Rus Tarım Bankası’nı uluslararası SWIFT bankacılık sistemine yeniden bağlanması, Rusya’ya tarım makinesi, yedek parça ve hizmet tedarikinin yeniden başlatılması, sigorta ve reasürans üzerindeki kısıtlamaların ve limanlara erişim yasağının kaldırılması, Tolyatti-Odesa amonyak boru hattının eski haline getirilmesi, gıda ve gübre üretimi ve nakliyesi ile ilgili Rus şirketlerinin yabancı varlıklarının ve hesaplarının blokesinin kaldırılması olarak özetlendi.

VOA tarafından geçilen “Karadeniz NATO Denizi Haline Gelmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Karadeniz NATO Denizi Haline Gelmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Karadeniz NATO Denizi Haline Gelmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.