Kürtajın yasaklanmaması için mücadele eden Cumhuriyetçi kadın senatörler, Güney Carolina Senatosu dışında kaldı

Kürtajın yasaklanmaması için mücadele eden Cumhuriyetçi kadın senatörler, Güney Carolina Senatosu dışında kaldı

ABONE OL
14:20 - 02/07/2024 14:20
Kürtajın yasaklanmaması için mücadele eden Cumhuriyetçi kadın senatörler, Güney Carolina Senatosu dışında kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Güney Carolina Senatosu’ndaki üç Cumhuriyetçi kadın, partilerine karşı gelerek geçen yıl eyaletlerinde kürtajın tamamen yasaklanmasını engelledi. Karşılığında da işlerini kaybetti.

Seçmenler, kürtaj yasağına karşı çıkan Sandy Senn, Penry Gustafson ve Katrina Shealy’yi Haziran’da yapılan ve katılımın az olduğu ön seçimlerde görevden aldı. Böylece, yasağa karşı çıkan ve iki Demokrat kadını da içeren beş kişilik “Kardeş Senatörler” grubunun Cumhuriyetçi kanadı tamamen boşalmış oldu.

Cumhuriyetçiler için Senn, Gustafson ve Shealy’nin ayrılması, 2025’te bir sonraki oturum başladığında Eyalet Senatosu’nda çoğunluk partisinde hiç kadın olmayacağı anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, kadınların Yasama Meclisine girmek için uzun süredir mücadele ettiği bu son derece muhafazakâr eyalette onlarca yıl boyunca güç sahibi olamayacağı anlamına da gelebilir.

Güney Carolina’da kadınların siyasi etkisi tarihsel olarak ne kadar az olmuştur? Toplandığı 250 yıl boyunca 170 sandalyeli Genel Kurul’da görev yapmış her kadının küçük portreleri, valinin ofisinin hemen dışında çerçevelenmiş bir postere sığıyor.

Cumhuriyetçi kadınların ani ayrılığı potansiyel bir güç sorunu yaratıyor çünkü Senato kıdeme göre çoğunluk partisine yetki ve sorumluluk veriyor.

Eyaletteki kayıtlı seçmenin yüzde 55’i kadın

Cumhuriyetçi Parti’nin hakim olduğu eyalette üyelerin yarısı 2012’de ya da daha önce seçilmişti. Dolayısıyla gelecekte seçilen herhangi bir Cumhuriyetçi kadının liderliğe ya da bir komite başkanlığına yükselmesi muhtemelen 2040’ları bulacak.

26 Haziran’daki veda konuşmasında kadınlara seslenen Sandy Senn, “İçinizden birinin taşın altına elini koyması gerekecek. Başka birinin gelip işleri yoluna koyması gerekecek” dedi.

Kasım’daki seçimlerde bir başka kadın adayın senatoya girememesi durumunda, Güney Carolina Senatosu’nun Ocak’ta başlayacak 126. döneminde 46 üyeden sadece ikisi kadın olacak.

Sivil toplum kuruluşu Center of American Women in Politics’e göre ülkedeki başka hiçbir eyalette üst mecliste bu kadar az kadın bulunmuyor. Eyaletteki kayıtlı seçmenin yüzde 55’i kadın.

Bu yıl özel bir seçimle koltuğuna oturan ve Kardeş Senatörler’in altıncı üyesi olan Senatör Tameika Isaac Devine, bu farkın Güney Carolina’daki herkes için endişe verici olması gerektiğini söyledi. Devine ve Demokrat Senatör Margie Bright Matthews, gelecek yıl muhtemelen meclisteki tek kadınlar olacak.

Devine, “Erkekler ne kadar empati kurarlarsa kursun, onların bebekleri olmadı. Histerektomi geçirmediler. Bizim her gün uğraştığımız sağlık sorunlarından ya da toplumsal sorunlardan bazılarını yaşamadılar” dedi.

Kardeş Senatörler “bebek katili” diye etiketlendi

Güney Carolina, kürtajı tamamen yasaklamak yerine, hamileliğin genellikle altı haftasında, kardiyak aktivite tespit edildiğinde yasaklama kararı almıştı.

Bu gelişmenin ardından üç Kardeş Senatör ve iki Demokrat kadın senatör kamuoyunun taktirini kazandı, haberlere konu oldu ve nihayet “John F. Kennedy Profile in Courage” ödülünü aldı.

Ancak bu ilgi tek taraflı değildi; katı kürtaj karşıtları, reklam panolarından internete uzanan bir kampanya düzenledi ve üç Cumhuriyetçi kadını “bebek katili” olarak nitelendirdi.
Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Shane Massey, “CNN’e ve MSNBC’ye çıktığınızda, New York Times’ın ön sayfasında ve Washington Post’un ön sayfasında olduğunuzda, birçok muhafazakâr insanın gözüne parmağınızı tekrar tekrar sokmuş oluyorsunuz” dedi.

Columbia’nın batısındaki muhafazakâr banliyölerden Lexington County’deki seçmenler, Shealy’i üç kez seçtikten sonra ona güvenemediklerini söyledi.

Alexis Monts, “Kürtaj oylamasında beni kaybetti. Eşit temsil edilmek için sadece bir kadın seçmem gerektiğini düşünmüyorum” dedi.

Kadın senatörün Güney Carolina’ya katkısı

Tarihsel olarak, Güney Carolina Senatosu’nda kadınlar için durum daha da kötüydü. Shealy’nin ilk seçildiği 2009’dan 2013’e kadar hiç kadın yoktu. Shealy’nin hedefleri gazileri, kadınları, aileleri, çocukları ve diğer hassas grupları korumaktı.

Shealy, Senato’da geçirdiği 12 yıl boyunca büyük etkiler yarattı. Her şüpheli çocuk ölümünün incelenmesini gerektiren, engellilere asgari ücretin altında maaş verilmesini yasaklayan ve devletin artan bunama vakalarıyla başa çıkmak için bir plan hazırlamasını gerektiren yasa tasarıları da dahil olmak üzere 48 yasa tasarısı kabul edildi. Son yıllarda hiçbir senatör bu kadar çok yasa çıkarmamıştır.

“Çocuklara yardım ettik, ailelere yardım ettik ve engellilere yardım ettik. Kadınlara yardım ettik ve gazilere yardım ettik,” dedi Shealy seçim kaybının ardından. “Endişelendiğim şey ise bunu şimdi kimin yapacağı?”

Shealy küçük farklılıklar da yarattı. Senato ofis binasındaki kadınlar tuvaleti o geldiğinde gri ve kasvetliydi. Kendi sanat eserlerini ve biblolarını getirdi ve onları losyonlar ve diğer eşyalarla doldurdu.

Tüm bunlar, kadınların genellikle küçümsendiği ve unutulduğu bir Genel Kurul’a değişim getirme çabasıydı. Shealy’nin 2013’teki ilk gününde oturum “Senato’nun sayın üyeleri, lütfen ayağa kalkın” sözleriyle açıldı.

Şaşkınlık içindeki yönetim bunu “Senato’nun beyefendileri ve hanımefendileri” olarak değiştirdi. Shealy bunun da küçümseyici olduğunu, çünkü farklı üyelik seviyeleri olduğunu düşündürdüğünü söyledi. Oturumlar artık “Senato üyeleri” ile açılıyor.

Shealy sık sık Senato odalarının duvarlarına bakıyor ve bir portre ile onurlandırılmış hiçbir kadın görmüyordu. Shealy kadınların, Senato’da görmezden gelindiğini geçen yılki kürtaj tartışmaları sırasında şöyle aktarmıştı:

“Bunun ne kadar zor olduğunu, bazı insanların ‘kadınlar hizmet etmeye uygun değil’, ‘Tanrı bizi burada istemiyor’ gibi şeyler” demesinden anlayabilirsiniz. Oysa Tanrı oldukça akıllıdır. Eğer bizi burada istemeseydi, eminim ki burada olmazdık.”

“SC Women in Leadership” adlı bir grup altıncı yılında kadınları aday olmaya teşvik ediyor. Demokratları ve Cumhuriyetçileri yerel ve eyalet çapındaki yarışlarda daha iyi adaylar olmaları için eğitiyor ve seçildiklerinde onları destekliyor. Ancak daha fazla kadının göreve gelmesinin zaman alacağını söylüyor. Shealy ilk yarışını kazanamamıştı. Cumhuriyetçi Gustafson da öyle.

Kardeş Senatörler’in her biri, cinsiyet rollerine ilişkin muhafazakâr düşünceler nedeniyle Cumhuriyetçi Parti’nin kadınlara karşı daha sert olduğunu söyledi. Bu görüşe göre “erkek sorun bulur, kadın şikâyet eder; erkek güçlü ve kararlıdır; kadın otoriter ve ısrarcıdır”.

Senato dışında kalan kadın üyelerden Penry Gustafson, ön seçim mağlubiyetinden sonra “Bazen yorucu olabiliyor. Demokrat arkadaşlarımın yargılanmadığı bir şekilde ben her zaman yargılanıyormuşum gibi hissettim” dedi.

Veda konuşmasını yaparken Shealy, Profile in Courage grubunun kazananlara verdiği 36 bin dolarlık fener biçimli ödülünü çıkardı.

Shealy, “İşte burada. Ve çok güzel. Onunla gurur duyuyorum. Bunu alabilmek için senato yarışını kaybetmekten gurur duyuyorum çünkü doğru olanı savundum. Kadınlar için ayağa kalktım. Çocuklar için ayağa kalktım. Güney Carolina için ayağa kalktım. Ve benimle birlikte olan tüm bu kardeş senatörler, biz utanmıyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Kürtajın yasaklanmaması için mücadele eden Cumhuriyetçi kadın senatörler, Güney Carolina Senatosu dışında kaldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kürtajın yasaklanmaması için mücadele eden Cumhuriyetçi kadın senatörler, Güney Carolina Senatosu dışında kaldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kürtajın yasaklanmaması için mücadele eden Cumhuriyetçi kadın senatörler, Güney Carolina Senatosu dışında kaldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP