Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi’ne hitap edecek

Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi’ne hitap edecek

ABONE OL
13:32 - 07/06/2024 13:32
Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi’ne hitap edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi’ne hitap edecek.

Associated Press (AP) haber ajansı, İsrail-Hamas savaşındaki sivil ölümler nedeniyle tepkileri üzerine çeken Netanyahu’nun Kongre’de tartışma yaratacak bir konuşma yapmasının beklendiğini aktardı.

Kongre liderleri Netanyahu’yu geçen hafta milletvekillerinin önünde konuşmaya resmen davet etmişti. Konuşmanın tarihi dün geç saatlerde teyit edildi.

Davet, İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik askeri saldırısı nedeniyle artan siyasi bölünmelere rağmen, ABD’nin yakın müttefikine olan desteğin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi Demokrat lideri Hakeem Jeffries, Netanyahu’ya yolladıkları ortak davet mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“İran, Rusya ve Çin arasındaki artan ortaklık da dahil olmak üzere karşı karşıya olduğumuz varoluşsal zorluklar, ülkelerimizin ve dünyanın dört bir yanındaki özgür insanların güvenliğini, barışını ve refahını tehdit ediyor. Kalıcı ilişkimizi geliştirmek ve Amerika’nın İsrail ile dayanışmasını vurgulamak için sizi İsrail hükümetinin demokrasiyi savunma, terörle mücadele ve bölgede adil ve kalıcı bir barış tesis etme vizyonunu paylaşmaya davet ediyoruz.”

Netanyahu davet mektubuna, “Kongre’nin her iki kanadı önünde İsrail’i temsil etme ayrıcalığına sahip olmaktan ve bizi yok etmek isteyenlere karşı haklı savaşımızla ilgili gerçekleri Amerikan halkının ve tüm dünyanın temsilcilerine sunmaktan büyük bir heyecan duyuyorum” diyerek yanıt verdi.

Protestolar düzenlenmesi bekleniyor

Netanyahu’nun İsrail-Hamas savaşıyla ilgili giderek bölünen Kongre’nin önüne çıkmasının tartışmalı olacağı ve hem Kongre binasının içinde milletvekillerinin hem de dışarıda Filistin yanlılarının protestolarının olması bekleniyor.

Konuşmanın ayrıca, başkanlık seçiminin yaşanacağı ABD’de Demokratlar arasında Hamas savaşıyla ilgili giderek artan görüş ayrılıklarını gözler önüne sereceği öngörülüyor.

Netanyahu’yu Mart ayında sert bir dille eleştiren ABD’deki en üst düzey Yahudi seçilmiş yetkili olan Chuck Schumer, dün akşam bir açıklamada İsrail lideriyle “açık ve derin anlaşmazlıkları” olduğunu ancak “Amerika’nın İsrail’le olan ilişkisinin tek bir kişiyi ya da başbakanı aştığı için” konuşma talebine katıldığını söyledi.

Benyamin Netanyahu’nun stratejisine daha eleştirel yaklaşan diğer Demokrat milletvekillerinin ise konuşmaya gelmemesi bekleniyor. Vermont’tan bağımsız Senatör Bernie Sanders, “Netanyahu bir savaş suçlusudur. Ben kesinlikle katılmayacağım” dedi.

Netanyahu’nun Kongre ziyareti aynı zamanda, Başkan Joe Biden ile Yahudi devletinin lideri arasındaki ilişkinin son aylarda giderek yıprandığı bir döneme denk gelecek. Biden, Netanyahu’nun savaşı ele alış biçimini özel olarak ve kamuoyu önünde eleştirdi ve İsrail hükümetini Gazze’ye daha fazla insani yardıma izin vermediği için eleştirdi.

Biden’ın önerisine Netanyahu olumlu yaklaşmadı

Geçen hafta sonunda Biden Gazze’deki çatışmaları sona erdirecek bir anlaşma önerisini açıkladı ve anlaşmayı kabul etmesi için Netanyahu üzerindeki baskıyı arttırdı. Pek çok İsrailli Netanyahu’yu şartları kabul etmeye çağırıyor ancak aşırı sağcı müttefikleri, anlaşmayı kabul etmesi halinde Netanyahu’yu koalisyon hükümetinden ayrılmakla tehdit ediyor.

Bu da Netanyahu’yu yeni seçimlere, savaşa yol açan güvenlik zaaflarının incelenmesine ve başbakanlık koltuğunu kaybetmesi halinde uzun süredir devam eden yolsuzluk suçlamalarından yargılanmaya maruz bırakabilir.

Biden tarafından açıklanan anlaşmanın ilk aşaması altı hafta sürecek ve “tam ve eksiksiz bir ateşkes”, İsrail güçlerinin Gazze’nin yoğun nüfuslu tüm bölgelerinden çekilmesi ve yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında kadınlar, yaşlılar ve yaralılar da dahil olmak üzere bir grup rehinenin serbest bırakılmasını içerecek.

İkinci aşama, erkek askerler de dahil olmak üzere kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesini içeriyor. Üçüncü aşama ise savaşın yıkımından sonra on yıllar sürecek bir yeniden inşa süreciyle karşı karşıya olan Gazze’nin büyük çaplı bir yeniden inşasına başlanmasını öngörüyor.

Netanyahu, savaşı sona erdirmek için uzun süredir devam eden koşullar yerine getirilmeden Gazze’de kalıcı bir ateşkesin mümkün olmadığını defalarca dile getirdi.

Savaşın başlangıcından bu yana İsrail’i destekleyen bazı Demokrat milletvekilleri, Netanyahu’nun konuşmasına katılmalarının, eldeki barış anlaşmasını kabul etme kararına bağlı olacağını söyledi.

VOA tarafından geçilen İsrail Başbakanı Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi’ne hitap edecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Başbakanı Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi’ne hitap edecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Başbakanı Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi’ne hitap edecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP