“Öğretmenler asgari ücrete mahkum edilemez”

“Öğretmenler asgari ücrete mahkum edilemez”

ABONE OL
01:05 - 28/06/2024 01:05
“Öğretmenler asgari ücrete mahkum edilemez”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın 26 Mayıs’ta Ankara’da başlattığı ve Milli Egemenlik Parkı’nda devam eden ‘Eğitim Nöbeti’ eyleminin 33. gününde öğretmenler asgari ücret değil taban maaş istediklerini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile de görüşen öğretmenler, bakanlığın konunun üzerinde çalıştıklarını ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alacak bir düzenleme ile tüm öğretmenlerin bir statüde birleştirileceğini ifade ettiğini ancak düzenlemenin henüz gerçekleştirilmediğini ve binlerce öğretmene verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi.

“Bize söz değil yasa lazım”

Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı yapan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yöneticileri, 33. gününe ulaşan ‘Eğitim Nöbetleri’nin devam edeceğini belirtti. Öğretmenliğin itibarını ve güvenceli koşullar için bir hamle beklediklerini açıklayan sendika yetkilileri, “Bize söz değil yasa lazım” mesajı verdi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hukuk Sekreteri Umut Erkut yaptığı açıklamada, “Öğretmenlik özel ve kamu farketmeksizin bir statüde eşitlenecek denildi. Bu düzenleme Maliye Bakanlığı’nın kabul etmesi gereken formüllere dayanıyordu. Öğretmenler asgari ücret düzenine mahkum edilemez. İstifa ettiğimizde geriye dönük biriken haklarımızı kaybediyoruz. Taban maaş uygulamasının olmaması tam anlamıyla kölelik yaratıyor” dedi.

33 gündür parkta hak arıyorlar

Milli Egemenlik Parkı içinde ‘Eğitim Nöbeti’ tutan özel sektör öğretmenleri VOA Türkçe’ye, en acil talebin 2014 yılında ellerinden alınmış olan taban maaş ödemesinin Öğretmen Meslek Kanunu’na eklenmesi olduğunu ifade ediyorlar.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, “özel okullarda çalışan öğretmenler asgari ücrete mahkum edilmesin” çağrısı yaptı.

“Geçim derdi eğitimin kalitesini de düşürüyor”

Öğretmenlerden Ümit Ulusoy, taban maaşın hem sektör içindeki hem de kamu öğretmenleriyle aralarındaki ücret uçurumunu yaratan en temel faktör olduğunu söylüyor.

Ulusoy, “10 aylık sözleşmelere zorlanıyoruz. Geri kalan 2 ayda yaşamımızı nasıl idame ettireceğiz, buna dair kaygılarımız tabii ki bizim moral ve motivasyonumuzu bozuyor. Bu da eğitimde kaliteyi ister istemez düşürüyor. Oysa özel okullar öğrencilerinin kaydını alırken velilere kaliteli eğitimden bahsediyorlar. Ama aldıkları ücretleri maalesef eğitimin kalitesi için değil de kendi kâr hanelerine yazıyorlar. Bu nedenle taban maaş hakkımızın bize iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.

“Birden fazla kanuna bağlı çalışıyoruz”

“Birden fazla kanuna bağlı çalıştığımız için sıkıntılar çıkıyor” diyen Damla Topuz ise, “Okullarımızda iki aylık tatil hakkımız var yaz döneminde. Dersler işlenmiyor ancak bizi işe getirmeye çalışıyorlar, iş kanununa dayanarak. Biz de aksine 657 sayılı Memur Yasası’na dayanarak 2 aylık izin hakkımız olduğunu söylüyoruz. Mesela bu çelişkilerimizden bir tanesi. Ek mesai ücreti almamız gerekirken patronlarımız bize devlet memurlarının da, öğretmenlerin de ek ücret almadığını, bu yüzden bize de vermeyeceklerini söylüyor. Kendi çıkarlarına göre yönlendirmeye çalışırken biz bunun öğretmenlerin en faydalı şekilde yer alabileceği şekilde istiyoruz. Biz bunu görüşmelerimizde ilettik. Ama bakan yardımcısıyla gerçekleştirdiğimiz toplantıda buna dair bir şey alamadık. Yönetmelik konusunda da olumlu bir şey çıkmadı. Biz taban maaş mücadelemizle burada devam edeceğiz” dedi.

“Sigortasız çalışan öğretmenler bile var”

Ankara’daki nöbete katılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Kemal Çede ise özlük haklarının iyileştirilmesi için burada olduklarını belirtti. VOA Türkçe’ye konuşan Çede, “Kurslarda, kolejlerde, kurs merkezlerinde çalışan öğretmenler artık çok yoğun çalışma temposuna rağmen ortalama asgari ücret düzeyinde bir ücret almakta. Hatta altı bile oluyor, sigortasız çalışan öğretmenler bile oluyor. Bu durumun değişmesi lazım. 2014 yılına kadar taban maaş yasası vardı. Bizleri koruyan devletteki öğretmenle bütün haklarımızı maaşlarımızı eşitleyen bu kanun 2014 yılında kaldırıldı. Bu kanunu tekrar geri getirin. Bizi bir yasayla güvence altına alın. Bizi şu anda patronların insafına terk etmeyin” dedi.

Ne olmuştu?

2014 yılında taban maaş uygulaması özel eğitim kurumlarından kaldırıldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’na göre geçmişte hak olan kazanımlar özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ellerinden alındı. Kamuda çalışan öğretmen 15 saat taban ücreti ve 15 saat ek ders ücreti alıyor. Kamu öğretmenleri 30 saatin üzerinde çalışamıyor. Özel kurumlarda bu oran 20+20 saat olarak belirlenmiş durumda. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’na göre bu çalışma saatleri bazı okullarda 40 saati aşabiliyor.

Yine sendikanın iddiasına göre bu kişiler yasa devam ediyor olsaydı kamuda çalışan en düşük ücretli memur kadar maaş alacaktı. Sendika, Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) yöneticileriyle yaptıkları görüşmede özel okul sahiplerinin taban maaşı uygulamasının olması gerektiğini ancak eşit maliyet getirilmesini ve vergilerin devlet tarafından dengelenmesini istediklerini belirtiyor.

VOA tarafından geçilen “Öğretmenler asgari ücrete mahkum edilemez” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Öğretmenler asgari ücrete mahkum edilemez” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Öğretmenler asgari ücrete mahkum edilemez” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP