“Tok’un işlediği suçlar Türkiye’ye iadesi için aramızdaki anlaşmaya uygun”

“Tok’un işlediği suçlar Türkiye’ye iadesi için aramızdaki anlaşmaya uygun”

ABONE OL
22:37 - 27/06/2024 22:37
“Tok’un işlediği suçlar Türkiye’ye iadesi için aramızdaki anlaşmaya uygun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un Massachusetts Bölge Mahkemesi’nde devam eden Türkiye’ye iade davasında ABD Dışişleri Bakanlığı, Tok’un iadesiyle ilgili görüşünü yazılı olarak davanın savcısı Kristen Kearney’e iletti.

Dışişleri Bakanlığı, ABD ile Türkiye arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşmasına göre Tok’un işlediği her iki suçun da anlaşma şartlarına uygun olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Adli Soruşturma ve İstihbarat Bölümü Hukuk Danışmanı Tom Heinmann tarafından savcılığa gönderilen mektupta şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’den alınan son bilgiler çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Eylem Tok’un iadesini talep ettiği her iki suçun da ABD ile Türkiye arasında yürürlükte olan ikili iade anlaşması kapsamındaki ilgili gereklilikleri karşıladığını saptamıştır. Başlangıçta Bakanlık sadece suçluyu koruma suçlamasının değerlendirilmesi için mahkemeye iletilmesi gerektiğini değerlendirmişti. Ancak, Türkiye’nin (iade) talebini desteklemek üzere sağladığı yeni bilgiler ışığında, delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme suçu da ek olarak değerlendirmesi için mahkemeye iletilmiştir.’’

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD ile Türkiye arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşmasına göre Tok’un işlediği her iki suçun da anlaşma şartlarına uygun olduğunu belirtti.

Heinmann mektupta, “Türkiye yeni bilgileri anlaşmanın gerektirdiği şekilde diplomatik kanaldan ABD Dışişleri Bakanlığı’na resmen sunduğunda, Bakanlık’ın Türk hükümeti tarafından yapılan orijinal iade talebinde yer alan her iki suçun da anlaşma kapsamında iade edilebilir suçlar olduğuna inandığını açıkça ortaya koyan yeni bir deklarasyon imzalamayı öngörüyorum” dedi.

“Cihantimur’un babası oğlunun ABD’de tutuksuz yargılanması için mahkeme ne isterse yapmaya hazır”

Bu arada, Cihantimur’un savunma avukatlarından Martin G. Weinberg, savcılığın Türkiye’de sanığın babası tarafından teminat olarak gösterilmek istenen 2 milyon dolarlık mülkün kefaletle serbest kalma şartlarını karşılamadığını iddia ettiği dilekçeye yanıt verdi.

Avukat Weinberg, sanık Cihantimur’un babasının avukatı aracılığıyla şartlı tahliye koşulları ve kefaletle serbest kalması için mahkemenin gerekli olduğuna inandığı her türlü koşulu yerine getirmeye çalışacağını açıkça ifade ettiğini belirtti.

Cihantimur’un avukatı, savcının yurtdışındaki bir mülkün müvekkilinin salıverilmesini güvence altına almak için yetersiz olduğu endişesi taşıdığını belirterek, ‘Mahkeme sözkonusu mülkün ipotek edilmesini ya da nakit teminat gibi daha fazlasının gerekli olduğunu düşünürse babası daha 16 yaşında olan küçük oğlu için gereken her şeyi yapmaya hazır. Gerekirse babası mahkemeye teminat olarak 200 bin dolar nakit para da yatırabilir’’ dedi.

Avukatı, Cihantimur’un serbest kalması halinde Massachussetts’teki akrabalarının gözetimi ve bakımı altında olacağı ve her türlü ihtiyacının karşılanacağını, şartlı tahliyesi için mahkemenin istediği her şartı yerine getirmeye hazır olduklarını belirterek, “Mahkeme isterse ev hapsi uygulanabilir. Pasaportuna el konulabilir. Seyahat belgeleri olmayan 16 yaşındaki bir çocuk aynı hatayı iki kez yaparak hayatını mahvetmeyecektir’’ dedi.

VOA tarafından geçilen “Tok’un işlediği suçlar Türkiye’ye iadesi için aramızdaki anlaşmaya uygun” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Tok’un işlediği suçlar Türkiye’ye iadesi için aramızdaki anlaşmaya uygun” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Tok’un işlediği suçlar Türkiye’ye iadesi için aramızdaki anlaşmaya uygun” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP