Türkiye-Avusturya Maçı Öncesi Tepki Çeken Karar

Türkiye-Avusturya Maçı Öncesi Tepki Çeken Karar

ABONE OL
17:41 - 30/06/2024 17:41
Türkiye-Avusturya Maçı Öncesi Tepki Çeken Karar
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2024‘de A Milli Futbol Takımı‘nın Çekya‘yı 2-1 yenip son 16 takım arasına girmesi, Almanyalı Türkler arasında büyük sevince neden olurken, maç sonrası coşku tüm ülke sokaklarına taştı. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte meydanlara koşanlar ve maçı kurulan dev ekranlarda izleyenler bir araya gelip, gecenin ilerleyen saatlerine kadar kutlama yaptı. Gözler şimdiden 2 Temmuz akşamı Avusturya ile oynanacak çeyrek final maçına çevrildi.

Ancak Türkiye’nin katıldığı EURO 2024 maçlarını büyük bir tutkuyla seyreden Almanyalı Türklerin maç izleme sevinci ve heyecanı bu kez kursaklarında kalacağa benziyor. Bunun nedeni, maçların yayın haklarını ellerinde tutan Alman televizyon kanalları ARD ve ZDF’nin Türkiye maçını şifreli kanaldan yayınlayacak olması.

Söz konusu devlet kanallarının son 16 turunda diğer 7 maçı şifresiz yayınlamaları, ancak Leipzig’de oynanacak Avusturya-Türkiye müsabakasını ek para verilmesi koşulu olan Magenta TV adlı şifreli kanaldan yayınlama kararı Türkler arasında hayal kırıklığına ve büyük bir infiale neden oldu.

Magenta TV’nin telif hakkı nedeniyle karşılaşma cafe, bar, spor kulüpleri ve salonları, oteller ve birçok şehirde kurulu toplu gösterim alanlarında da gösterilemeyecek.

Almanya‘da kamu finansmanı ile gelir sağlayan televizyon kanalları ARD ve ZDF için hane başına aylık 18.60 Euro ya da senelik 223.20 Euro ödeme yapılıyor. Ülkede yaşayan herkes, TV ve radyo hizmeti almasalar dahi kamu yayınlarından yararlanabilmek için bu ücreti ödemek zorunda.

Alman Televizyon Kurumu‘nun yaklaşık 1 milyon Türk göçmenin yaşadığı hanelerden yıllık olarak 223 milyon Euro gelir etmesine rağmen, Türklerin maçı kendi finanse ettikleri kanallarda izleyemeyecek olmasına karşı tepkiler dile getirilmeye başlandı.

Almanya’daki Türklerin en büyük çatı örgütü Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, maçın gösterilmemesini skandal olarak tanımlayarak, Türk kökenlilerinin protestosunun haklı olduğunu belirtti.

Sofuoğlu, “Türkiye-Avusturya maçının şifreli TV lerde verilecek olması, yıllardır bu ülkede her türlü vatandaşlık sorumlululuklarını yerine getirmesine rağmen ve bunun yanında GEZ adlı aidatları ödeyen vatandaşlarımız açısından anlaşılmaz bir durumdur. ARD ve ZDF bu maçı vermeliydi. Milyonlarca insanı şifreli televizyona mahkum etmemiliydi. Hangi mantıkla, ki ben herhangi bir mantık göremiyorum, bu kararı almış olurlarsa olsunlar, bir an önce bu hatalarından vazgeçmeli ve maçı şifresiz yayınlamalıdır” dedi.

Almanya Türk Toplumu eski Genel Başkanı Kenan Kolat; “Karar kabul edilemez. Kararın önceden alındığı açık. Bu yanlıştan dönülmeli. Almanya Türk Toplumu olarak spordan sorumlu olan İçişleri Bakanı Nancy Freser’e hitaben bir mektup kaleme alındı. Verilen mesaj çok kötü” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı Prof. Yaşar Bilgin, alınan kararın Türklerin uyum sürecini baltalama hedefi olduğunu söyledi ve “Bu siyasi bir karar. Aynı zamanda siyasi bir hata. Maçı biz istediğimiz her yerde seyredebilmeliyiz. Fakat bu bir dışlamadır.Bu tutum bizim Almanya’ya bağımızı baltalar. Sevinç ve hüzünde bir arada olması gerken toplumu ikiye bölmek çok yanlış” diye konuştu.

Federal Parlamento eski milletvekili Özcan Mutlu, X üzerinden yayınladığı mesajda, “Bu cehalet mi, kibir mi, yoksa ne? Almanya’da 3 milyon Türkiyeli yaşıyor. Vergilerini ve lisans ücretlerini ödüyorlar. Avusturya-Türkiye EM maçı Almanya’da yayınlanmayacak. Bu utanç verici!” dedi.

Çeşitli lobi örgütlerinde vatandaşlara yapılan çağrılarda, sosyal medya üzerinden ARD ve ZDF’in protesto edilmesi ve maçı şifresiz olarak yayınlamaları yönünde çağrı yapılması istendi.

Söz konusu iki kurumdan resmi bir açıklama yapılmazken, Bild gazetesine konuşan bir ARD yetkilisi, ön eleme turunda da dört maçın MagentaTV‘de şifreli olarak yayınlandığını, söz konusu kanalın son 16 turu maçlarından birini de şifreli gösterme hakkı olduğunu ve bu maçın Avusturya – Türkiye karşılaşması olarak belirlendiğini açıkladı.

Magenta TV’den yapılan açıklamada ise, “Avusturya-Türkiye özel maçının keyfini çıkarmak isteyen herkes, aylık olarak iptal edilebilen Flex sürümünde MagentaTV’yi çevrimiçi olarak izleyebilir. Maçın başlamasından kısa bir süre öncesine kadar beklememenizi tavsiye ederiz. Bu tarifenin aylık ücreti 10 Euro’dur. ” denildi.

Millilerin hazırlıkları sürüyor

Leipzig’te oynanacak karşılaşmaya Türk futbolseverlerin yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından canlı olarak yayınlanacak.

Bu arada Milli Takım, Hannover şehrine bağlı Barsinghausen kasabasındaki kamp merkezinde Teknik Direktör Vincenzo Montella yönetiminde dün ve bugün yaptığı antremanlar hazırlıklarını sürdürdü.

Antrenmanların basına kapalı bölümünde Avusturya maçının taktiği üzerinde durulduğu öğrenildi. Bu mücadelede Türkiye’den 2, rakip Avusturya’dan ise 1 oyuncu kart cezalısı olduğu için forma giyemeyecek.

Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydin, Avusturya maçında yer almayacak. Avusturya Milli Takımı’nda ise Hollanda karşısında turnuvadaki ikinci sarı kartını gören Wimmer, son 16 turunda cezalı duruma düştü.

VOA tarafından geçilen Türkiye-Avusturya Maçı Öncesi Tepki Çeken Karar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye-Avusturya Maçı Öncesi Tepki Çeken Karar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye-Avusturya Maçı Öncesi Tepki Çeken Karar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP