Türkiye, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Arap ülkelerinden üst düzey temsilciler bugün Ürdün’de Suriye’deki gelişmeleri konuşmak üzere biraraya geldi.
ABD’de 20 Ocak’ta Beyaz Saray’ı Donald Trump’a teslim edecek Joe Biden yönetimi, son günlerinde Ortadoğu’daki gelişmelerle yoğun biçimde mesai harcıyor. Beyaz Saray yönetimi halhazırda Suriye’de Esat’ın devrilmesinde önemli rolü olan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütüyle de dolaylı olarak da iletişim sağlıyor.
Biden yönetimi son olarak Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı, bölgede temaslarda bulunmak üzere bir dizi ziyaret için Ortadoğu’ya gönderdi.
Washington hem Suriye’de geçişin ılımlı olması hem de azınlıkların haklarının korunması gibi konularda rehberlik etmeyi umuyor.
Öte yandan Esat’ın devrilmesi konusunda yıllardır bölgedeki gruplara destek veren Türkiye, Şam yönetiminde etkili bir güç arayışı içerisinde görünüyor. Bu çerçevede ilk olarak istihbarat başkanı İbrahim Kalın’ın Suriye’yi ziyaret etmesinin ardından Suriye’deki Türkiye Büyükelçiliği de Cumartesi günü itibari ile tekrar faaliyetlerine başladı.
Suriye’nin sınır komşusu Ürdün bu haftasonu Akabe’de Suriye konulu bir zirveye evsahipliği yapıyor. Ancak zirveye davetli ülkeler arasında Rusya ve İran yok. Rusya ve İran, Esat’ın yönetimde kalması için uzun yıllardır kendisine destek veren ülkelerdi.
Zirveye ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanısıra Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pederson, AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas ile birlikte Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, ve Katar dışişleri bakanları katılıyor. Masada Suriye’yi temsilen herhangi bir temsilci yer almıyor.
Bu toplantı öncesinde de ayrı ayrı biraraya gelen Arap ülkelerin üst düzey diplomatları Suriye’de barış içerisinde bir geçiş döneminin olması yönünde çağrılarda bulundu. Sürece katkı veren tüm ülkeler Suriye içerisinde terör örgütlerinin yapılanmaması gerektiği konusunda görüş açıkladı.
BM Suriye Özel Temsilcisi Pederson’la sabah saatlerinde biraraya gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suriye için halihazırda “hem büyük bir fırsat hem de tehlikelerin” bulunduğunu dile getirdi.
Türkiye’den beklentiler
Görüşmelere katılan Arap diplomatlar Reuters’a yaptıkları açıklamada, Türkiye’den Suriye’nin mezhepsel temelde bölünmesini engelleyecek kapsayıcı bir siyasi süreci desteklediğine dair güvence istediklerini söyledi.
Her ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ve ABD’nin bazı gruplar söz konusu olduğunda çatışan çıkarları var. Suriye’nin kuzeyindeki Türkiye destekli isyancılar, Kürtler@in liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile savaşıyor.
Suriye’nin en büyük petrol sahalarından bazılarını kontrol eden SDG, ABD’nin IŞİD militanlarına karşı kurduğu koalisyonun ana müttefiki. Ankara’nın PKK’nın bir uzantısı olarak gördüğü ve yasadışı ilan ettiği YPG unsurları ABD’nin desteklediği SDG’ye öncülük ediyor.
ABD’li bir yetkiliye göre Blinken, Perşembe ve Cuma günü Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Türk yetkililere IŞİD’in yeniden toparlanmasına izin verilmemesi ve SDG’nin IŞİD savaşçılarının bulunduğu kampların güvenliğini sağlama görevinden uzaklaştırılmaması gerektiğini söyledi. ABD heyetinden bir yetkili, Türk liderlerin de aynı fikirde olduğunu söyledi.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Cuma günü verdiği bir demeçte YPG’nin ortadan kaldırılmasının Türkiye’nin “stratejik hedefi” olduğunu söyledi ve grubun komutanlarını Suriye’yi terk etmeye çağırdı/
VOA tarafından geçilen Ürdün’de Rusya ve İransız Suriye zirvesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ürdün’de Rusya ve İransız Suriye zirvesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ürdün’de Rusya ve İransız Suriye zirvesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
6 saat önceALMANYA
6 saat önceALMANYA
6 saat önceALMANYA
6 saat önceALMANYA
7 saat önceALMANYA
7 saat önceGÜNCEL
8 saat önce