Galataport İstanbul Liman İşletme Direktörü Tolga Tuncay, bu seneyi tamamlarken 200 gemi seferi ve yaklaşık 520 bin yolcunun Galataport İstanbul'a yanaşarak İstanbul'u ziyaret etmesini öngördüklerini belirtti. Tuncay, "Hedeflediğimiz yeni eşik, toplam yolcu sayısında önce 750 bin, sonrasında da kademeli artışlarla 1 milyon yolcuya ulaşmak." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Ticaretini Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, haziranda Türkiye'ye 164 gemi ile 24 bin 793 yolcu geldi. Yılın ilk yarısında limanlara yanaşan kruvaziyer gemi sayısı 488'e, gelen yolcu sayısı ise 59 bin 372'ye ulaştı.
Haziranda giden kruvaziyer yolcu sayısı 26 bin 714, transit yolcu sayısı 249 bin 368 oldu. Yılın ilk yarısında giden yolcu sayısı toplamı 63 bin 817, transit yolcu sayısı da 633 bin 236 olarak kayıtlara geçti. İlk 6 ayda en fazla kruvaziyer, 204 gemi ile Kuşadası Limanı'na yanaşırken, İstanbul 95 kruvaziyer ile ikinci sırada yer aldı.
Galataport İstanbul Liman İşletme Direktörü Tolga Tuncay, İstanbul'un Türkiye'nin en önemli kruvaziyer destinasyonları arasındaki konumunu koruduğunu söyledi.
Tuncay, ABD/İsrail-İran Savaşı nedeniyle Hürmüz Boğazı'nın gemi trafiğine kapanması sonucu Basra Körfezi'nde mahsur kalan gemilerin İstanbul seferlerinde zorunlu iptaller yaşandığını anımsattı. Devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle çoğunluğu İstanbul başlangıç ve bitişli olan Karadeniz uğraklı gemi seferleri de hala gerçekleşemiyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2026 yılında, 2025'te yakalanan toplam kruvaziyer yolcuları içindeki ana liman yolcu oranının korunduğunu kaydetti. Gemi firmalarının Galataport İstanbul'u ana liman yapmaya devam etmesi, Türkiye'ye olan uzun vadeli güvenlerinin önemli bir göstergesi.
Kruvaziyer yolcularının İstanbul'daki ortalama harcama eğilimlerine değinen Tuncay, "Yaş ortalaması daha düşük olan yolcu profilinde yeme-içme ve perakende tercihleri daha yoğun olurken, yaş ortalaması yüksek olup özellikle Amerika'dan gelen turistlerde kıymetli taşlar, Türk halısı ve kilimleri en çok gözlemlediğimiz harcama kalemleri arasında oluyor." diye konuştu.
Tuncay, İstanbul'a kruvaziyerle gelen yolcular arasında en büyük payı yüzde 25 ile ABD vatandaşlarının aldığını belirtti. ABD'yi sırasıyla İtalya, Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya'dan gelen yolcular takip etti.
Kruvaziyer turist profilinin sezon içinde değişiklik gösterdiğini ifade eden Tuncay, Galataport İstanbul'a gelen yolcuların yüzde 58'ini 46-75 yaş grubunun, yüzde 25'ini ise 16-45 yaş grubunun oluşturduğunu anlattı.
Lüks segmentte faaliyet gösteren markalı kruvaziyer gemilerinin İstanbul'a uğramaya başlaması, yüksek gelir grubundaki turistlerin kente ilgisini artırdı. Tuncay, 2027 yılında Aman at Sea ve Orient Express markalı kruvaziyer gemilerinin de İstanbul seferlerine başlayacağını bildirdi.
İstanbul'un rotanın ortasında olduğu transit seferlerde yolcular yaklaşık ortalama 10 saat şehirde kalıyor. Tuncay, "İstanbul'un rotanın başlangıcı ya da bitişi olduğu ana liman seferlerde ise kalış ortalaması 28 saate kadar çıkabiliyor. Bazı yolcularımız İstanbul’da sefere başlamadan önce ya da sefer bittikten sonra Türkiye’nin farklı destinasyonlarında seyahatlerine devam ediyorlar." dedi.
Artan gemi trafiğine rağmen operasyonlarda herhangi bir kapasite sorunu yaşanmadığını vurgulayan Tuncay, "Galataport İstanbul günde 3 büyük gemi, toplamda 15 bin yolcu kapasitesiyle inşa edildiği için operasyonlarda herhangi bir kapasite sorunu yaşanmıyor. Öte yandan İstanbul’un nisan-kasım arası olan kruvaziyer sezonunu yılın 12 ayına yayarak kapasiteyi optimize etme konusunda çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.
Yeni yatırımları iki kulvarda planladıklarına işaret eden Tuncay, "İlki terminal için akışı hızlandıracak, yolcu konforunu artıracak yatırımlarımız, ikincisi enerji verimliliği konusunda değişen gemi teknolojilerini destekleyecek elektrik, LNG gibi yatırımlarımız." dedi. Tuncay, bu seneyi tamamlarken 200 gemi seferi ve yaklaşık 520 bin yolcunun Galataport İstanbul'a yanaşarak İstanbul'u ziyaret etmesini öngördüklerini belirtti. Mevcut rezervasyon taleplerine bakıldığında, herhangi bir jeopolitik olumsuzluk gerçekleşmemesi durumunda 2027'nin 2026'dan daha iyi bir yıl olacağına dair sinyaller alındığını ekledi.
İstanbul'u Akdeniz'deki diğer kruvaziyer limanlarından ayıran önemli avantajlara değinen Tuncay, "Öncelikle, İstanbul'un tarihi, kültürel, gastronomik cazibesine ek olarak, THY'nin yaygın uçuş ağına, İstanbul Havalimanı gibi dünyanın en büyük ve yoğun havalimanlarından birine ve güçlü konaklama altyapısına sahip olması. Ayrıca Galataport İstanbul merkezi konumu ve teknolojik altyapısının yanı sıra bir kruvaziyer yolcusuna sunduğu yeme-içme, alışveriş ve kültür-sanat olanaklarıyla ana liman operasyonları için son derece güçlü bir ekosistem oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası kruvaziyer şirketlerinden olumlu dönüşler aldıklarını ve İstanbul için yeni rota veya sefer artırımı taleplerinin geldiğini anlatan Tuncay, "Türk Hava Yolları-İstanbul Havalimanı-Galataport üçlü sacayağı tanıtım çalışmaları ve İstanbul’un cazibesiyle sefer artırım talepleri geliyor. Karadeniz rotalarının açılmasını da dört gözle bekliyoruz." şeklinde konuştu.
İstanbul'un kruvaziyer turizminde ulaşmayı hedeflediği yeni eşiğe ilişkin Tuncay, "Hedeflediğimiz yeni eşik, toplam yolcu sayısında önce 750 bin, sonrasında da kademeli artışlarla 1 milyon yolcuya ulaşmak. Ancak bunun içerisinde ülkeye ekonomik anlamda daha fazla katma değer yaratan ana liman yolcu sayısının toplam yolcuya olan oranını özellikle yükseltmek istiyoruz." diye konuştu.
Galataport İstanbul'un Türkiye'nin en büyük ana limanı olduğuna işaret eden Tuncay, "İstanbul'u ana liman olarak seçen gemiler rotalarında birden fazla Türk limanına uğruyor. Dolayısıyla döviz girişi de katlanarak artıyor. Ana liman yolcusu oranını bu nedenle önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.













Kommentare
…Kommentare werden geladen…