Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Meriç Velidedeoğlu'nun konuk olduğu bir programda, 13 Ağustos 2009 tarihinde konu Ergenekon mahkemeleri ile Mithat Paşa ve Yıldız Mahkemesi'nin benzerlik ve farklılıklarıydı.
Mithat Paşa Aydın Valisi iken Padişah II. Abdulhamit zamanında bir bakanla davet edilerek Yıldız Saray'ına getiriliyor. Abdülaziz'in intihar ettiği bilindiği halde, Mithat Paşa Padişah Abdülaziz'i öldürtmekle suçlanıyor.
Bazı kitaplarda darbe sonunda tahttan uzaklaştırıldığı ve intihar süsü verildiği yazıyor. Hatta bazan aynı kitapta çelişkili ifadeler yer alıyor. Amaç tarihi iyi anlamaktır. Şayet tarihte yapılan hatalar tekrarlanıyorsa, geçmişi anlamadık, demektir.
Ahmed Şefik Mithat Paşa, 18 Ekim 1822'de İstanbul'da doğdu. Babası Mehmet Eşref Efendi Rusçuk'ludur. Bu nedenle çocukluğunu Vidin ve Lofça'da geçirdi. Çok iyi eğitim gördü. Arapça, farsça ve fransızca biliyordu.


Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…