Milletvekili adayları Türklerden oy istedi

Almanya'da pazar günü yapılacak genel seçimlere katılacak Alman milletvekili adayları, Türk kökenli seçmenlerden destek istedi

Essen kentindeki Kartenberg DİTİB Fatih camisinde bir araya gelen Alman milletvekili adayları, seçme hakkına sahip Türk kökenli Alman vatandaşlarına sandık başına gitmeleri çağrısında bulundular.

Essen Yabancılar Meclisi'yle Essen Çatı Derneklerı Birliğinin organize ettiği toplantıya Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Jutta Eckenbach, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Rolf Heppelmann, Yeşiller Partisi'nden Ute Hegener, Sol Parti'den Cornellia-Swillus Knöchel, Hür Demokrat Parti'den (FDP) Klaus Budle katıldı.

Essen Yabancılar Meclisi Başkanı Muhammed Balaban'ın yönettiği toplantıda konuşan Eckenbach, Almanya'nın içinde bulunduğu demokratik ortamı değişim olarak kabul ettiklerini belirterek, ''Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yürüttüğümüz uyum politikası takdir edilmelidir. Eğitim alanında çok sayıda göçmen kökenli öğrencimiz var. Göçmenlerin anadil eğitimini destekleyeceğiz'' dedi.

Eckenbach, göçmenlerden aktif şekilde siyasete katılmalarını istedi.

Alman nüfusunun yüzde 20'sinin göçmen kökenli olduğunu belirten SPD adayı Heppelmann da ''Bu insanları göz ardı edemeyiz. Onlara eğitim alanında fırsat eşitliği sağlamalıyız. Belediyelerde göçmen kökenlilerin oranını artırmak istiyoruz. Göçmenlerin seçim hakkı konusunda görüşlerimiz açık. Yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmalıdır'' diye konuştu.

Çok kültürlü bir aileden geldiğini söyleyen Yeşiller Partisi adayı Hegener ise Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak, Türkiye'den, diğer üye ülkelerden bugüne kadar istenilenlerden farklı bir şeyin istenmemesi gerektiğini söyledi.

Knöchel, ücretsiz eğitimi ve ülkede yaşayan tüm göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesini desteklediklerini ifade ederek, çifte vatandaşlık ve aile birleşimi konularında getirilen ağır şartların bir an önce kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Knöchel ayrıca, öncelikli hedeflerinin Alman askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi olduğunu belirtti.


Toplantıdan sonra gazetecilere konuşan Balaban, Alman siyasi partilerinin kendilerine çeki düzen verdiklerini ifade ederek, ''Bu, Türk toplumunun geleceği açısından önem taşımakta. Sorunlarımızı dinlemek zorundalar. Sandık başına giderek, gücümüzü oy kullanarak göstermeliyiz. Biz de bu ülkenin bir parçası olduğumuzu hissettirelim'' dedi.

Essen Veliler Birliği Başkanı Mehmet Kekeç de ''Eğitim alanında ciddi sorunlar yaşıyoruz. Elbirliğiyle eğitimi ileriye taşımak istiyoruz. Bu konuda daha etkin çalışma yapacak bir partiyi destekliyoruz'' şeklinde konuştu.

Emekli öğretmen Ahmet Aktaş ise ''Genelde tüm parti temsilcileri uyum konusunda eğitimin kilit rol oynadığını belirtiyor. Göçmen çocukların eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmasını vurguluyor. Bana Yeşiller ve SPD, göçmenlerin uyumu konusunda inandırıcı geldi'' dedi.

Essen Göçmen Dernekleri Birliği Müdürü Oktay Sürücü de ''Vatandaşların siyasi konulara olan duyarlılığının artması sevindirici. Siyasi partiler ise bu gücü görüp politikalarını ona göre yapmalılar'' diye konuştu.

(aa)