"Hükümet kamuoyunun güvenini kazanmalı"
Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen yeni seçilen koalisyon hükümetinin güven oyu oturumuna ve yeni koalisyonun önümüzdeki dönemde ne gibi sorunlarla baş etmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu
Prof. Dr. Faruk Şen “bildiğiniz gibi şu an Federal Parlamento bünyesinde 622 parlamenter görev yapmakta, Hristiyan Demokrat ve Hür Demokrat partileri de bir koalisyon oluşturdu, ve bu koalisyon güven oyunu alarak dört yıl sürecek olan görevine başlamış bulundu. Bu dört yıllık süre zarfında Koalisyon hükümetini farklı görevler bekliyor olacak, bu görevlerin yanı sıra Almanya yeni oluşumlarla karşımıza çıkacaktır ” dedi. Şen sözlerini “yeni hükümet önümüzdeki dört yıllık dönem içerisinde üç önemli sorunla baş etmek zorundadır, birincisi her geçen gün daha fazla yaşlanan Alman nüfusunda geleceğe yönelik emeklilerin sayιsιnιn artmasι karşιsιnda Almanya’nιn ne gibi önlemler alacağι, emeklilik yaşιnιn daha ne kadar yükseleceğine yönelik çalιşmaları ve bunun akabinde genç bir göçmen nüfusuna izin verip vermeyeceği, ikinci sorun; Almanya’daki işsizlik oranlarιnιn nasιl azaltιlabileceğine yönelik olacaktır. Almanya yeni oluşturduğu ekonomi politikasι ile harcamalarι hιzlandιrιp, büyümeyi de yukarι çekmeyi düşünmekte ve bu açιdan orta vadede işsizliğe çare bulmak istemektedir. Bugün baktιğιmιz zaman, iflaslar ve otomasyonun getirdiği işten çιkarmalarιn yanιnda dιş pazarlarda yeteri kadar atak yapamayan Almanya’nιn iç tüketim ile ciddi bir büyümeyi yakalamasι güç olacaktιr ” diye sürdürdü.
Prof. Dr. Faruk Şen üçüncü önemli soruna ilişkin; ”Hükümetin sosyal devlet yapısını nasıl koruyacağı, Almanya için çok büyük bir önem arz etmektedir. Sağlιk alanında Almanya’nιn ciddi reformlar yapmasι ve her geçen gün çalιşanlara daha fazla getirilen yükün azaltιlmasι gerekmektedir. Bunun haricinde unutmamak gerek ki geniş kitlelere büyük bir vergi indirimi sözü veren hükümet, bu gelirleri nereden karşιlayacağιnι tam olarak ortaya koyamadι, bu yüzden Kamu oyunun güvenini kazanmak için daha fazla çaba sarfetmek durumundadır” dedi.
Yeni Hükümetin Göçmenler açιsιndan ne gibi sonuçlar doğuracağına ilişkin tespitlerde bulunmak için henüz erken olduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Şen,“124 sayfalιk koalisyon protokolüne baktιğιnιz zaman bu konu tam açιklιğι ile ortaya çιkmamaktadιr. Çifte vatandaşlιğιn önümüzdeki dört yιl boyunca gündeme gelmeyeceğinden hareket edebiliriz. Ayrιca, dile getirilen aile birleşiminin üç yιla çιkartιlmasι yönündeki haberlerde olumsuz gelişmeleri içermektedir. Yeni hükümetin ilginç bir yaklaşιmιnı, dιş politikada görmemiz mümkün olacak. Hür Demokratlarιn genel başkanι Guido Westerwelle’nin Türkiye’ye nasιl baktιğιnι önümüzdeki altι ay içinde anlayabileceğiz.” dedi.
Son olarak Almanya`daki işsizliğe ve ekonomik büyümeye de değinen Prof. Dr. Faruk Sen “2010 yιlιnda Almanya’nιn ciddi bir büyüme göstermesi gerekmektedir. Son gelen haberlere göre, Quelle’nin iflasι, Opel konusunda son çözüme hala ulaşιlmamasι ve kιş aylarιnda inşaat sektöründeki durgunluk işsizliği artιrabilir. Buna karşιlιk yeni vergi politikasι ile dar ve orta gelir sahiplerinin daha fazla gelir elde edecek olmasι tüketime yansιyacaktιr. AB’de bunalıma giren ekonominin düzelmesinin ilk şartι, Almanya’daki ekonomik büyüme olacaktιr. Tüm bu açιlardan, yeni hükümetin ekonomi, göç ve Türkiye politikalarιnι önümüzdeki günlerde büyük bir ilgi ile izleyeceğiz” diye değerlendirmelerde bulundu.
ha-ber.com












Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!