''Bin Ladin'i öldürmek hukuka aykırı''
Almanya'nın eski başbakanlarından Helmut Schmidt, ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesini eleştirerek, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu
Alman televizyon kanalı ARD'de yayımlanan bir programa katılan Schmidt, "Bu saldırı açıkça, geçerli olan uluslararası hukuka aykırıdır. Öte yandan Arap dünyasındaki huzursuzlukları daha da artırabilir" görüşünü dile getirdi.
New York'da 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen korkunç saldırının failini öldürmenin Amerikalılar tarafından bir zafer olarak algılanmasını anlayışla karşıladığını ifade eden Schmidt, ancak Amerikan birliklerinin Pakistan sınırları içinde bir askeri operasyon düzenlemesinin tartışmalı bir yanının da olduğunu kaydetti.
Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz ise 11 Eylül saldırılarının hiçbir zaman unutulamayacağını, yaklaşık 10 yıl sonra askeri bir operasyonun başarıya ulaştığını belirterek, Afgan halkının ve Afganistan'da bulunan uluslararası gücün çabalarının da başarıya ulaşması ümidini dile getirdi.
''USAME BİN LADİN, İSLAMİYET'İN BİR LİDERİ DEĞİLDİ''
Bu arada, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in "dünyanın en büyük teröristlerinden biri" olduğunu ve çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu, bu nedenle bu kişinin ölümünden dolayı rahatladığını ifade etti.
Özdemir, "Usame Bin Ladin, İslamiyet'in bir lideri değildi, aksine dini istismar etti. Suçlarıyla hesaplaşması için uluslararası bir mahkeme önünde yargılanmasını dilerdim. Onun ölümüyle teröre karşı mücadele sona ermedi. Batı şimdi açıkça Arap ülkelerindeki demokrasi hareketini tek bir sesle desteklemek zorundadır" dedi.
Öte yandan, Bild gazetesi, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un da, "Ben Usame bin Ladin'in ortadan kaldırılmasını, insanları hiçe sayan terörizme karşı dünya çapında sürdürülen ortak mücadelede eşsiz bir başarı olarak görüyorum" şeklinde konuştuğunu yazdı.
MERKEL, ABD BAŞKANI OBAMA'YI TEBRİK ETTİ
|
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama'yı telefonla arayarak, Usame Bin Ladin'e karşı düzenlenen başarılı operasyondan dolayı kendisini tebrik etti. Merkel'in, Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde, başarılı askeri operasyondan dolayı Amerikan yönetimini tebrik ettiği, görüşmede her iki liderin de, teröre karşı mücadeleyi birlikte kararlı bir şekilde sürdürecekleri yönünde birbirine güvence verdiği bildirildi. | |
KÖRTİNG: ''ÖLMÜŞ OLMASI BİZE ZARAR VERMEYECEK''
Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, Phoenix televizyonuna yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra, Almanya'da alınmış olan güvenlik önlemlerinde büyük bir değişiklik olacağına inanmadığını belirterek, Almanya'da da artık Bin Ladin'in ideolojisinden etkilenen ve Pakistan'daki El Kaide tarafından yönlendirilmeyen terör potansiyeli yüksek gençlerin yetişmekte olduğunu söyledi.
Dünyada Bin Ladin'in ideolojisinden etkilenen kişilerin bulunduğunu, bu nedenle Bin Ladin'in öldürülmesinin terörizme karşı mücadelede kendilerine yardımcı olmayacağını savunan Körting, "Ölmüş olması bize zarar vermeyecek, ancak bize yardımcı da olmayacak" dedi.
Körting, şu ana kadar terör eylemi hazırlığı içinde olan teröristlerin, Bin Ladin'in ölümünden sonra kendilerini daha da cesur hissedeceğini, ancak Almanya'da bir terör dalgası beklemediğini ifade ederek, şu an için güvenlik önlemlerinin artırılmasının öngörülmediğini, ancak terör saldırılarıyla ilgili somut bilgiler olduğu takdirde önlemlerin artırılacağını kaydetti.
Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra ABD'deki sevinç gösterilerinin görüntülerinin televizyondan yayınlanmasını da olumlu karşılamadığını belirten Körting, "Suçlu ve katliam yapmış bir kişi de olsa, bir insanın ölümünden dolayı böyle coşkulu bir şekilde sevinilmesini tatsız bir davranış olarak görüyorum" şeklinde konuştu. Sevinç gösterilerini yanlış bir ifade şekli olarak gördüğünü ifade eden Körting, Amerikalıların sevincini anlayabildiğini, ancak coşkulu sevinç gösterilerini yanlış bulduğunu sözlerine ekledi.
Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, "RBB-Inforadio"ya yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra Kuzey Afrika ülkelerinin unutulmaması gerektiğini belirterek, Tunus ve Mısır'ın, teröre başvurmadan barışçı şekilde çok daha fazla şey elde edilebileceğini gösterdiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, Taliban'a çağrıda bulunarak, El Kaide örgütünden uzaklaşmasını ve barışçı bir diyalog başlatmasını istemesini de olumlu karşıladığını ifade eden Polenz, bunun bölgede sağlanacak sürekli bir barış için önemli bir adım olduğunu kaydetti.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Gernot Erler de, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesinin terörizme karşı mücadelede ağır bir darbe olduğunu, ancak belki daha önemli rol oynayabilecek siyasi süreçlerin unutulmaması gerektiğini söyledi.
Kuzey Afrika'daki bir çok ülkenin, El Kaide örgütünün yardımı olmadan otoriter devlet başkanlarından kurtulduğuna işaret eden Erler, bunun tek bir kişinin öldürülmesinden daha güçlü bir şekilde El Kaide'nin zayıflamasına yol açabileceğini belirtti.
ha-ber.com











Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!