Türkiye'de son günlerde en çok konuşulan konulardan birisi Somali'ye yardım oldu. Politikacılar, kanaat öncüleri, dinî ve sivil kuruluşlar, birçok sanatçı yardım toplamada öncülük yaptılar. Beklenenden çok para toplandı.
Mavi Didim Gazetesi köşe yazarlarından Ferhan Ercan*) yardım toplama usulünü yanlış buluyor: "Sağ elin verdiğini sol er görmemeli, yapılan yardımlar kamera, naklen yayınlarla ve etkin reklâm aracılığı ile uygulanan yaklaşımlar temel amacı ile çakışmıyor. Türkiye'de birçok insan Somali koşullarında yaşıyor," diyor.
Paranın hepsi gıda için harcanmaz da, Somali'de okul inşa etme, içme suyu getirme gibi kalıcı yardımlar yapılırsa daha iyi olur, yani balık avlamayı öğretmeli.
İç savaşlar açlığa ilk sebep, sonra kuraklık geliyor. Ama en etkileyici neden tarım emperyalizmi. Endüstriyel tarım gıdaların fiyatlarını yükseltiyor. Pahalı yiyecekleri yoksullar satın alamıyorlar. Genellikle Afrika ülkelerinde tarıma elverişli alanlar yabancı yatırımcılar tarafından uzun süreli kiralanıyor. Kendi ülkelerinde gıda ihtiyacını karşılamak üzere ekim yapıyorlar. İhracat desteklenmesi iç pazarda satışları bitiriyor.