''Opsiyon modeli bir an önce kaldırılmalı''
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Ali Rıza Şimşek, Almanya'da doğan ve doğrudan çifte vatandaş olan göçmenlerin, 18 ila 23 yaş arasında tek bir vatandaşlık konusunda seçim yapmak zorunda bırakıldığı "Opsiyon modeli"nin bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi
Bergedorf Alevi Kültür Merkezi (BAKM) tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan Şimşek, "Almanya'da 2018 yılına kadar bu kapsama girecek 40 bin genç 18 yaşını dolduracak. Ayrıca 1990-2000 yılları arasında doğan 200 bin ila 300 bin genç de opsiyon modeli kapsamına girecek. Bu uygulama gençleri çok zor durumda bırakmakta ve iki kimlikten birini seçmeye zorlamakta. Opsiyon modeli bir an önce kaldırılmalı" dedi.
Hamburg eyaletinde, opsiyon modelinin kaldırılması ve çifte vatandaşlık yolunun açılması için eyalet meclisine sunulan önergenin kabul edildiğini hatırlatan Şimşek, bu önergeye Almanya'daki diğer eyaletlerin de destek vermesi gerektiğini söyledi.
| |
BAKM Başkan Yardımcısı Alper Doğan da Türklerin 50 yıl önce Almanya'ya geldiğini ve artık Alman toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, hala bazı muhafazakar partilerin bu gerçeği kabul etmediğini ifade etti.
Almanya'dan Türkiye'ye göç eden eğitimli, genç akademisyenlerin sayısının son yıllarda arttığına dikkati çeken Doğan, bunun sebebinin Türk kökenli gençlerin kendilerini Almanya'da dışlanmış gibi hissetmesinden kaynaklandığını söyledi.
| |
Toplantıya Şimşek ve Doğan'ın yanı sıra BAKM Başkanı İmam Abacı, SPD Bergedorf İlçesi Belediye Meclisi Üyesi Simone Gündüz ve Bergedorf belediyesi uyum sorumlusu Jörg Birkner ile çok sayıda dernek üyesi katıldı.
ha-ber.com / Süheyla KAPLAN / Hamburg











Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!