
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 12 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan gayriresmi NATO dışişleri bakanları toplantısının ilk gününe Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini desteklemeyeceği açıklaması damga vurdu. Konu hakkında bakanlardan ardı ardına açıklamalar gelirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NATO’ya katılacak ülkelerin PKK’ya destek vermesinin “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.
Berlin’de iki gün sürecek toplantı bugün gayriresmi akşam yemeğiyle başladı.
Toplantıya gelişinde açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, NATO’nun müstakbel yeni üyeleri İsveç ve Finlandiya’yı, Türkiye, ABD ve AB’nin terör listesinde yer alan PKK’yı destemekle suçlayarak, bunun “kabul edilemez ve korkunç” olduğunu belirtti.
Çavuşoğlu, “Sorun şu ki bu ülkeler açıkça PKK ve YPG’yi destekliyor ve bu örgütlerle temas kuruyor. Bunlar bizim askerlerimize her gün saldıran terör örgütleri” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Dolayısıyla dostlarımız ve müttefiklerimizin bu terör örgütünü destekliyor olması kabul edilemez ve korkunç. Bunlar, NATO müttefiklerinin yanısıra İsveç ve Finlandiya’yla konuşmamız gereken konular” diye konuştu.
Çavuşoğlu, “Türk halkının büyük bir çoğunluğu bu ülkelerin üyeliğine karşı ve bizden bu üyeliği engellememizi istiyorlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın İttifak'a katılmasını destekleyemeyeceğini açıklayarak, iki kuzey Avrupa ülkesinin birçok terör örgütüne evsahipliği yaptığını söylemişti. Herhangi bir ülkenin NATO’ya dahil olabilmesi için İttifak’ın tüm üyelerinin onayı gerektiğinden dolayı, Türkiye’nin bu duruşu İttifak’ın genişleme planını karmaşık hale getirebilir.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!