
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 10 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Dünyanın en zengin yer altı ve yer üstü zenginliklerini barındıran bölgelerden biri olan Latin Amerika’da nüfusu her geçen gün azalan yerliler sadece topraklarını ve içinde yaşadıkları ormanları değil aynı zamanda dillerini de kaybetme riskiyle karşı karşıya.
Yaklaşık 50 milyon kişinin kendini yerli olarak tanımladığı 650 milyon nüfusa sahip Latin Amerika’da en fazla yerli oranına sahip ülkeler Bolivya (yüzde 66,2); Guatemala (yüzde 60’), Peru (yüzde 26), Meksika (yüzde 21,5) ve Kolombiya (yüzde 4,4).
Bölgede en fazla konuşulan yerli dili, 12. yüzyılda kurulduktan sonra genişleyerek bugünkü Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya, Şili ve Arjantin’e kadar genişleyen İnka İmparatorluğu’nun resmi dili Quechua. Bugün yaklaşık 10 milyon kişi Quechua dilini konuşuyor.
Onu Paraguay’da İspanyolca ile birlikte ikinci resmi dil olan Guarani dili izliyor. Brezilya ve Arjantin’deki bazı eyaletlerde de resmi dil olarak kabul edilen Guarani dilini bugün yaklaşık 6 milyondan fazla kişinin konuştuğu tahmin ediliyor.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!