Almanya’da düzenlediği Berlin Felsefe Akşamları’nı 17 yıldır aralıksız sürdüren, bu arada yazları izin döneminde bu etkinlikleri felsefe hocaları, dostları ve meraklıları ile Türkiye’de de devam ettiren Dr. Ufuk Yaltıraklı 23 Kasım’da Berlin’deki felsefe meraklıları ile yine değişik bir konuyla Türk-Alman İşverenler Birliği’nde (TDU) buluşacak.

Dr. Yaltıraklı, felsefe etkinliklerini uzun bir süreden beri başta İstanbul olmak üzere Bodrum, Marmaris ve Gökova/Akyaka’da sürdürmekteydi. Benim de Türkiye’de katıldığım son iki felsefe akşamı yoğun ilgiyle izlendi. Önce Marmaris’te daha sonra da Gökova/Akyaka’da düzenlediği felsefe akşamlarında felsefenin edebiyatla olan bağı, Cervantes’in ünlü romanı ‘Don Quijote’ örnekler vererek anlatan Yaltıraklı özellikle yanlış yorumlanan bu romanın felsefi içeriğindeki gerçeklik/hayal ikileminin bize yansıması üzerinde durdu.

Normal olanın, olağan olanın dışına çıkılmadıkça bireyselliğin gerçekleşemediği ve insanın kendi romanını yazamadığı düşüncesi üzerinden yola çıkarak Don Quijote’un kendi romanını yazmasındaki olumsuzluğun nedenini, romandan anlattığı hikayelerle öylesine ilginç bir şekilde dile getirdi ki, bende romanı yeniden farklı bir gözle okuma arzusu uyandırdı.

Şövalye romanları (romans) ile modern anlamda Roman’ın tarihselliğini de örneklerle anlatan Dr. Ufuk Yaltıraklı roman ile felsefenin özellikle iç-dünyamızın geliştirilmesi konusunda aynı amaca hizmet ettiğini çeşitli büyük romanlardan örneklerle anlatması birçok kişide klâsikleri tekrar okuma konusunda hem merak hem de istek oluşturdu.

İzlediğim ‘Felsefe Akşamları’nda bunu dinleyicilerin çoğu da dile getirdi. Dikkatimi çeken bir başka önemli konu da Berlinli felsefecimizin Türkiye’de büyük bir ilgiyle izlenmesi ve dinlenmesiydi.

Dr. Ufuk Yaltıraklı 23 Kasım Perşembe akşamı tekrar Berlinli felsefe dostlarıyla TDU’da buluşacak.Felsefeye ilgi duyan herkes davetli ve katılım ücretsizdir.
ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar Mümtaz Ergün
Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…