ABD Başkanı Joe Biden ve Kasım seçimlerindeki muhtemel Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, ABD-Meksika sınırına gidiyor. İki adayın ziyareti, göçmen akınının ABD seçimlerinde belirleyici konulardan biri olması nedeniyle yakından takip ediliyor.

Biden, Rio Grande Vadisi'ndeki Brownsville şehrine gidecek. Dokuz yıl boyunca yasadışı geçişlerin en yoğun olduğu koridor burasıydı.

Son aylarda bu konuda savunmada olan Biden, bu ziyaretle Cumhuriyetçi Kongre üyelerini, göçmenlik politikalarını sertleştirmeye yönelik iki partili bir tasarıyı reddettikleri için utandırmaya çalışacak. Trump, Cumhuriyetçiler’e tasarıyı geçirmemeleri ve Biden'a siyasi bir zafer sunmamaları için baskı yapmıştı.

Biden sınır devriye görevlileri, gümrük yetkilileri ve güvenlik güçleriyle biraraya gelecek; ayrıca konuşmalar yapacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, "Gidiyor çünkü burada engelin Cumhuriyetçiler olduğunu göstermek önemli" dedi.

Biden 2021 yılında Trump'ın sert göçmenlik politikalarını tersine çevirme sözü vererek göreve geldi; ancak o zamandan beri kendi yaklaşımını sertleştirdi.

Kendisini sınırı kontrol edememekle suçlayan Cumhuriyetçiler’in baskısı altında kalan Biden, geçen yıl Kongre'ye daha fazla denetim fonu sağlaması çağrısında bulundu ve göçmenleri geri çevirmek için yeni yetki verilmesi halinde "sınırı kapatacağını" söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Beyaz Saray'ın sınırda daha fazla göçmenin sığınma talebini reddetmek için yürütme yetkisini kullanmayı da düşündüğünü söyledi.

2017'den 2021'in başlarına kadar başkan olarak sert göç uygulamalarının sembolü olan Trump, Biden'ı sınır konularını ele almada beceriksizlikle suçlayarak hücuma geçecek.

Trump, son aylarda sınırı geçenlerin yetkililer için büyük bir sorun teşkil ettiği, Brownsville'in yaklaşık 525 kilometre kuzeybatısında, şu anda en fazla geçişin yaşandığı koridorda yer alan Eagle Pass’e gidecek.

VOA tarafından geçilen haberinde editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden ve Trump seçim yarışı için aynı anda ABD’nin Meksika sınırına gidiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.