Türkiye, Irak'ta faaliyet gösteren PKK’ya karşı büyük bir askeri operasyon başlatmaya hazırlandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun yıllardır Türkiye'ye karşı savaşan PKK'nın yarattığı tehdidi sona erdirme sözü verdi. VOA’den Dorian Jones'un konuştuğu uzmanlar, Ankara’nın destek için Bağdat ve Tahran'a baktığını söylüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Türkiye'de uzun yıllardır Kürt azınlığın hakları için savaştığını iddia eden PKK’nın üslerine karşı, Kuzey Irak'ta son iki yıldır askeri operasyonlar düzenliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK ve komşu Suriye'deki uzantılarının oluşturduğu tehdidi kalıcı olarak sona erdirme sözü verdi.
Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Yeditepe Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Mesut Hakkı Caşin konuyla ilgi VOA’ya yaptğı değerlendirmede, önümüzdeki günlerde yaklaşık 330 kilometrelik Irak sınırı boyunca PKK hedeflerine yönelik bir tehdit sözkonusu olacağını söyledi.
Mesut Hakkı Caşin, Türkiye'nin Irak sınırında güvenliği sağlayarak Suriye'dekine benzer 40 kilometrelik yeni bir güvenlik koridoru oluşturmasının beklendiğini belirtti.
Ankara bu ay içinde Bağdat'ın PKK’yı yasadışı örgüt ilan etmesiyle birlikte, terör örgütü olarak nitelendirdiği PKK'ya karşı savaşında güçlenmiş oldu.
Erdoğan ayrıca Irak'ın yarı özerk Kürt Bölgesel Yönetimi liderliğiyle de yakın ilişkiler geliştiriyor. Analistler bu işbirliğinin Ankara'nın PKK tehdidini ortadan kaldırma hedefi için hayati önem taşıdığını söylüyor.
Türkiye’nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmergeler’le birlikte Irak güvenlik güçlerinin kapasitesine odaklanacağını söyleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan (SETA) uzman Murat Alan, “Türkiye, Irak'taki tüm PKK üyelerinin tam anlamıyla kuşatılmasını ve ardından etkisiz hale getirilmesini istiyor” dedi.
Erdoğan'ın Nisan ayında Irak'ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni ve Bağdat'ı ziyaret etmesi planlanıyor ve bu ziyaretlerde PKK konusunun gündemin en üst sıralarında yer alması bekleniyor.
VOA tarafından geçilen haberinde editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’nin Irak’ta PKK’ya karşı olası bir operasyonu Tahran’ın işbirliğini gerektirir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.





Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…