Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhur İttifakı’nda ayrı ayrı adaylarla yarıştığı Amasya, Kütahya gibi illerdeki belediye başkanlığı seçimlerinde CHP karşısında yenilgi yaşanması üzerine MHP’yle ittifakı değerlendirme mesajı dikkat çekti.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise, kayıplara yönelik değerlendirme yerine “Cumhur İttifakı halen iktidarda” mesajıyla Erdoğan’a desteğini yineledi.

Yerel seçimlerde AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 30 büyükşehirde, metropol ilçelerde ve 29 ilde ortak adaylar gösterdi. MHP, 28 büyükşehir ve 24 ilde AK Parti adaylarını, AK Parti de 2 büyükşehir ve 5 ilde MHP adaylarını destekledi. AK Parti ile MHP, 22 ilde ise ittifaksız seçime girdi ve kendi adaylarıyla aynı zamanda da birbirleriyle yarıştı.

Kesinleşmemiş sonuçlar itibariyle AK Parti’nin 12 büyükşehir ile 12 il ve MHP’nin 8 il kazandığı tabloda, hem birlikte hem de ayrı olduğu pek çok yerleşim yerinde de başta CHP olmak üzere muhalefet karşısında yenilgi yaşandı.

Cumhur İttifakı’nın yaşadığı yenilgi üzerine Erdoğan’ın, kapalı Merkez Yürütme Kurulu’nda toplantısında, “Elbette bu özeleştiri sürecinde hem ittifak olarak girip kaybettiğimiz, hem de Amasya, Kütahya, Kırıkkale gibi iki parti ayrı ayrı girerek özellikle CHP’ye kazandırdığımız il ve ilçelerin durumunu da masaya yatıracağız” sözü kamuoyuna yansıdı. “Hiçbir arkadaşım, 31 Mart seçim sonuçlarının sorumluluğundan kaçamaz” diyen Erdoğan’ın, kapalı parti yönetimi toplantısındaki sözleriyle ilgili medya kuruluşlarına yazılı metin gönderilmesi ve bu metinde ittifak eleştisi olması dikkat çekti.

AK Parti tarafından kamuoyuna, ittifak içindeki rekabet nedeniyle yaşanan kayıplarla ilgili Erdoğan’ın “masaya yatırılacak” mesajı gönderilmesine rağmen MHP Genel Başkanı Bahçeli ise, Cumhur İttifakı’nı sahiplenmeye devam etti.

Bahçeli, “Türkiye’yi yöneten iktidar değişmemiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan devletin başıdır ve desteğimiz sonuna kadar arkasındadır. Cumhur İttifakı’nın TBMM’deki sayısal ve siyasal çoğunluğu da herkesin malumudur. Bilinmelidir ki, Cumhur İttifakı istikbalin mimarı, Türk Devri’nin mihmandarı, yeni yüzyılın mihveri ve mihenk taşıdır” açıklamasını yaptı.

VOA tarafından geçilen haberinde editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amasya ve Kütahya gibi illerde yenilgi yaşanması nedeniyle Cumhur İttifakı’nda kırılma mı var? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.