Fransa’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan önce Paris için küçük ama Paris ve banliyölerinde yaşayan Türkler için büyük bir adım atılıyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü, 26 Ekim’de törenle Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Epinay Sur Seine banliyösüne dikilecek.

Cumhuriyet Bayramı’ndan üç gün önce düzenlenecek törenle Epinay kentinde açılacak büst, Fransa’daki ilk Atatürk büstü olacak.

Lyon, Strasbourg ve Paris’te pek çok kişi ve kuruluş yıllardır bunu denemişti ancak başaran ilk kişi Paris Trabzonlular Derneği Başkanı Bülent Cumur oldu.

VOA Türkçe’ye bilgi veren Bülent Cumur, büstün açılışı hakkında şunları söyledi:

“Atatürk büstümüz derneğimizin önündeki alana yerleştirilecek. Trabzonlu Heykeltraş Suphi Ertuğrul tarafından hazırlanıyor. Önümüzdeki hafta diplomatik kargo ile Paris’e gelecek. İzni Epinay Sur Seine Belediyesi’nden aldık. Yaklaşık 10 yılın mücadelesi sonunda, 26 Ekim’de, Cumhuriyet Bayramı öncesinde saat 14.00’te açacağız. Epinay Belediye Başkanı Sayın Herve Chevreau da açılışa bizzat katılacak. Türkiye’den ve Paris’ten çok sayıda davetlimiz olacak”

Paris yakınlarındaki dernek binasında adeta küçük bir Trabzon yaratan Dernek Başkanı Cumur, dernek merkezindeki Trabzon’dan çeşitli bölgeleri gösteren dev tablo önünde projeyi hayata geçirmesinin hikayesini de anlattı:

“Atatürk bizim kurucu önderimizdir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim olmazsa olmazımızdır. Dolayısıyla bizim olduğumuz yerde Atatürk’ün olması lazım. Fransa’da bir sürü lider, sanatçı için büstler, heykeller, anmalar var ama Atatürk için tek bir şey yok. Ben burada bunun eksiğini çok gördüm ve bu vesileyle Atatürk’ün de bir büstünün yer alması için çok mücadele ettim. Elbette karşımıza engeller çıktı. Burada engellemek isteyen insanlar vardı, geçti gitti üzerinde durmaya lüzum yok. İtirazlar geldi. Ama Belediye Başkanı Sayın Chevreau gerçekten çok büyük bir kararlılık sergiledi. Biz de vazgeçmedik.”

Paris Trabzonlular Derneği Başkanı Bülent Cumur ve Epinay sur Seine Belediye Başkanı Herve Chevreau anıtın açılışından önce Trabzon’da.