Almanya’nın Magdeburg kentindeki Noel pazarında bir otomobil sürücüsü tarafından düzenlenen saldırı, ülkede büyük bir şok ve üzüntü yarattı.

Akşam saatlerinde Suudi Arabistan kökenli olduğu belirlenen bir sürücü kalabalık Noel pazarına aracıyla hızla daldı. Magdeburg polisinin açıklamasına göre, saldırgan arabasını yüksek hızla Noel pazarına doğru sürdü ve yüzlerce metre ilerledi.

Magdeburg Belediye Başkanı Regina-Dolores Stieler-Hinz olayın detaylarını açıklarken polisin bu saldırıyı terör eylemi olarak değerlendirdiğini duyurdu.

Saldırıda biri çocuk olmak üzere en az iki kişi hayatını kaybederken, yaralı sayısının 70 civarında olduğu bildirildi.

Bu yaralılardan 15’inin durumunun ağır olduğu açıklandı. Alman medyasında, ölü sayısının artabileceği yönünde haberler yer aldı.

Olay yerinde siren sesleri yankılanırken, bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi sevk edildi. Yaralıların ilk müdahaleleri pazar alanında yapılırken, birçok kişi çevredeki hastanelere taşındı.

Magdeburg Üniversite Hastanesi sözcüsü, yoğun bakım yatak sayısını artırdıklarını ve en az 20 hastayı kabul ettiklerini belirtti.

Zanlı kim?

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, saldırgan özellikle ailelerin ve çocukların yoğun olduğu "Masal Bölgesi" adlı alana doğru hızla ilerledi.

Zanlının 50 yaşında, Suudi Arabistan kökenli bir psikiyatri ve psikoterapi uzmanı olan Taleb A. olduğu açıklandı.

Alman güvenlik birimleri, zanlının radikal faaliyetlerle herhangi bir bağlantısının bulunmadığını duyurdu.

Mart 2006’da Almanya’ya geldiği ve Temmuz 2016’da mülteci olarak tanındığı öğrenilen zanlının saldırıyı neden gerçekleştirdiği henüz netlik kazanmadı.

Başsağlığı mesajları

Olay sonrası Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, X platformundaki paylaşımında, “Huzurlu bir Noel kutlaması için duyulan sevinç, Magdeburg’dan gelen haberlerle aniden kesintiye uğradı. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Tüm kurtarma ekiplerine emekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.