ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü ve Rusya ile Ukrayna arasında üç yıldır devam eden savaşa son vermek üzere, Ukrayna lideri ile “derhal” müzakerelere başlama konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.
Trump sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Marco Rubio, CIA Başkanı John Ratcliffe, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz ve Özel Temsilci Büyükelçi Steve Witkoff'tan, başarılı olacağına kuvvetle inandığım müzakerelere liderlik etmelerini istedim” ifadesini kullandı.
Kremlin Putin ve Trump’ın biraraya gelme konusunda mutabık kaldığını ve Putin’in Trump’ı Moskova’yı ziyaret etmesi için davet ettiğini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt Çarşamba günü basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Trump ve Putin’in ziyaretleri için bir önkoşul olup olmadığına ilişkin soruyu cevaplarken, Başkan ve ulusal güvenlik ekibimizle konuşuyordum, herhangi bir koşula ilişkin haberdar edilmedim” diye konuştu.
ABD Başkanı Rus lider Putin’le görüştüğünü açıklamasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile de görüştü.
Başkan Trump Ukrayna lideri ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada görüşmenin çok iyi gittiğini belirtti; “O da (Zelenski) Başkan Putin gibi BARIŞ yapmak istiyor” ifadesini kullandı.
Ukrayna lideri Zelenski’nin ofisinden yapılan açıklamada, Trump’la görüşmenin yaklaşık bir saat; Kremlin’den yapılan açıklamada da Putin’in Trump’la görüşmesinin bir buçuk saat sürdüğü belirtildi.
Zelenski sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, Başkan Trump’la görüşmesinin anlamlı olduğunu ve görüşmede barışın sağlanmasına yönelik fırsatları ele aldıklarını; “Ukrayna’nın insansız hava araçları ve diğer gelişmiş endüstrileri dahil teknolojik kabiliyetlerini” ele aldıklarını belirtti.
Başkan Trump’ın hem Putin hem de Zelenski ile yaptığı telefon görüşmeleri, göreve gelmeden önce sona erdirme vaadinde bulunduğu Ukrayna savaşını bitirmeye yönelik diplomatik çaba kapsamında ilk büyük adım olma niteliği taşıyor.
VOA tarafından geçilen haberinde editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump Putin ve Zelenski ile görüştü; Ukrayna savaşını sona erdirmek için müzakereleri başlatacağını açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.





Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…