Almanya'nın Köln kentinde, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te işlenen soykırımın 31. yılı dolayısıyla bir anma programı düzenlendi. Köln Merkez Camisi'nde "Soykırımı Unutma: Srebrenitsa ve Bugünkü Sorumluluğumuz" temasıyla gerçekleştirilen programa Boşnak toplumunun temsilcileri, din görevlileri, diplomatik misyon temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Srebrenitsa kurbanları için dua edildi, soykırım tanıklarının anlatımlarına yer verildi ve yaşananların gelecek nesillere aktarılmasının önemi ele alındı.

DİTİB Genel Sekreteri Eyüp Kalyon, yaptığı konuşmada Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın yalnızca mağdurların ve yakınlarının değil, bütün insanlığın ortak meselesi olduğunu belirtti. Kalyon, "DİTİB olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu bugün olduğu gibi gelecekte de yerine getirmeye hazırız." dedi.

Almanya Bosna Hersek İslam Toplumu Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Birliği Başkanı Mustafa Burnic de Srebrenitsa Soykırımı'nın bütün dünyanın gözünün önünde gerçekleştiğini vurgulayarak, "Srebrenitsa'da soykırım yapıldı ancak bu engellenebilirdi." ifadelerini kullandı.

Program kapsamında düzenlenen panelde, soykırım tanıkları ve Almanya'daki Boşnak toplumunun temsilcileri kişisel tanıklıklarını anlattı. Tarihsel hafızanın korunması ve yaşananların eğitim yoluyla gelecek kuşaklara aktarılması konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

Etkinlikte katılımcılar, kumaştan hazırlanan yaprakları bir araya getirerek Srebrenitsa Soykırımı'nın simgesi olan çiçeği oluşturdu. Program, soykırım kurbanları, yakınları ve hayatta kalanlar için edilen dualarla sona erdi.

Köln: Srebrenitsa kurbanları anıldı
Köln: Srebrenitsa kurbanları anıldı
Köln: Srebrenitsa kurbanları anıldı