Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, Ankara'da düzenlenen NATO Zirvesi sonrasında gerçekleştirilecek işbirliklerinden mobilya sektörünün de faydalanacağını belirtti. Taklacı, savunma sanayisinde kullanılacak mühimmat sandığı gibi ahşaba dayanan birçok ürünün tedarikinde sektörlerinin önemli bir rol üstleneceğini söyledi.
Taklacı, AA muhabirine, NATO Zirvesi'nin 70 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip 40 ülkeyi bir araya getirdiğini ve bunun Türkiye ekonomisi için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti. Zirvenin, mobilya sektörünün küresel hamleleri ve ihracat odaklı büyüme hedefleri açısından stratejik bir platform sunduğunu kaydeden Taklacı, mobilya ihracatındaki döviz girdisinin cari açığın kapatılması ve istihdamın korunması noktasında kritik önem taşıdığını vurguladı.
2030 Hedefi 12 Milyar Dolar İhracat
Türk mobilyasının 200'ü aşkın ülkeye ulaştığını belirten Taklacı, geçen yıl 8 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren sektörün, 2025'te mobilya, kağıt ve orman ürünleri grubunda 8,4 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Bu başarıyla dünya mobilya ihracatçıları sıralamasında 7. sıradaki yerlerini sağlamlaştırdıklarını ifade eden Taklacı, sadece net mobilya ihracatının 4,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Mobilya sektörünün küresel ekonomik dalgalanmalara rağmen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam ettiğini belirten Taklacı, 2030'da 12 milyar dolarlık mobilya ihracatı hedefleri olduğunu dile getirdi.
Savunma Sanayisi ve NATO Ülkeleriyle İşbirliği
NATO üyesi ülkelerin neredeyse tamamına ihracat yaptıklarının altını çizen Taklacı, zirve sonrası gelişecek savunma sanayisi işbirliklerinden faydalanacaklarını belirtti. Savunma sanayisinde kullanılacak mühimmat sandığı gibi ahşaba dayanan birçok ürünün tedarikinde sektörlerinin önemli bir rol üstleneceğini ifade eden Taklacı, ihracat değeri yüksek sektörlerinin bu tür stratejik alanlarda katma değerli ve tasarımlı ürünlere ağırlık verdiğini söyledi. Yeterli üretim kapasiteleri, teknoloji güçleri ve ham maddeleri olduğunu belirten Taklacı, sektörlerinin 10 yıl içinde Çin'den sonra dünyanın en büyük mobilya ve ağaç ürünleri ihracatçısı olabileceğini, bunun için çalıştıklarını ve hazırlıklarını bu perspektifte yaptıklarını kaydetti.
Kalkınma Planı (2024-2028) kapsamında yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedeflerine odaklandıklarını anlatan Taklacı, çevre dostu üretim ve e-ticaret altyapısını güçlendireceklerini vurguladı. Bu yıl artırılmış gerçeklik destekli satış yöntemleriyle e-ticaretin payını yüzde 25'e çıkarmayı amaçladıklarını belirten Taklacı, yüksek tasarım stratejileriyle Avrupa pazarındaki paylarını artıracaklarını ve zirve sonrası gerçekleşecek anlaşmaların ihracatlarını NATO üyesi ülkelere doğru artıracağını sözlerine ekledi.






Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…