Almanya'da faaliyet gösteren Bavyera Yozgat Dernekler Birliği (BayDeBir), Münih'te "Türk Kültüründe Bektaşilik ve Alevilik" konulu bir panel düzenledi. Panelde, Türk kültürünün önemli değerleri arasında yer alan Bektaşilik ve Alevilik, tarihî, kültürel ve tasavvufi boyutlarıyla akademik olarak değerlendirildi. Etkinlikte, kültürel mirasın gelecek nesillere doğru aktarılmasının önemi vurgulandı.

Alanında Uzman Akademisyenler Bilgilerini Paylaştı
Münih'teki Bertolt-Brecht-Gymnasium Theatersaal'da gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Sadullah Gülten yaptı.
Panelde Prof. Dr. Mesut Karakulak, "Türklerin İnanç Dünyası ve Algısı" başlıklı sunumunda Türklerin tarih boyunca şekillenen inanç anlayışını anlattı. Dr. Öğr. Üyesi Halim Kılıç ise "Türklerin İslamiyet'i Kabulü ve İlk Tasavvufi Ekoller" başlıklı sunumuyla İslamiyet'in kabul sürecini ve ilk tasavvufi oluşumları değerlendirdi.

Bektaşilik ve Alevilik Bilimsel Perspektifle Değerlendirildi
Panelde, Bektaşilik ve Aleviliğin tarihî gelişimi, inanç yapısı, kültürel değerleri ve Türk toplumundaki yeri kapsamlı şekilde ele alındı. Akademisyenler, bu kültürel mirasın doğru anlaşılması ve gelecek kuşaklara sağlıklı biçimde aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Katılımcılar, panel boyunca yönelttikleri sorularla programa aktif şekilde katkı sağladı. Kültürel ve akademik paylaşımın güçlendirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulunuldu.
Hacı Bektaş Veli'nin Sözü Programa Damga Vurdu
Programın ana sloganı olarak Hacı Bektaş Veli'nin "İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır." veciz sözü tercih edildi. Bu mesaj, panelin bilimsel yaklaşımını ve kültürel mirasın bilgiyle yaşatılması gerektiği anlayışını yansıttı.
BayDeBir yetkilileri, Türk kültürüne ilgi duyan herkese teşekkür ederek benzer etkinliklerin devam edeceğini belirtti.
Tevfik ŞENDÖL / MÜNİH






Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…