İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanı Muhammet Selami Yazıcı, Yabancılar İletişim Merkezinin (YİMER 157) 11 yılda 1030 acil yardım çağrısı alarak 15 bin 854 kişinin kurtarılmasını sağladığını bildirdi.

Yazıcı, YİMER 157'nin 11. kuruluş yıl dönümü sebebiyle Ankara'daki çağrı merkezini ziyaret etti. Türkiye'deki yabancıların hukukun teminatı altında güvenle yaşadığını, farklı kültürlerin ülkeye sosyal, ekonomik ve akademik katkılar sunduğunu belirtti.

Merkez, 20 Ağustos 2015'te hizmete girdi. Yazıcı, Türkiye'deki yabancıların vize, ikamet izni, uluslararası koruma, geçici koruma ve gönüllü geri dönüş gibi Göç İdaresi Başkanlığının görev alanına giren konularda YİMER 157'den hızlı ve güvenilir bilgi alabildiğini aktardı.

Merkez, Türkçe, İngilizce, Rusça, Arapça ve Farsça olmak üzere 5 dilde hizmet sunuyor. Bilgi almak isteyenler hafta içi 08.00-18.00 saatlerinde YİMER 157'ye ulaşabilirken, acil yardım ve ihbar hattı haftanın 7 günü 24 saat hizmet veriyor.

Yazıcı, yabancıların ülkeye kanunlara uygun gelmesinin ve Türkiye ile güçlü bağlar kurmasının önemini vurguladı. Yabancılara telefonun yanı sıra webchat, e-posta, SMS ve sosyal medya kanalları üzerinden de hizmet verildiğini belirtti.

Yazıcı, "Biz YİMER 157 olarak 11 yılda 27 milyon 713 bin çağrı karşıladık. Bu çağrılarda toplam 42 milyon dakikalık görüşme gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Başkan Yazıcı, ilk aramada yüzde 99 oranında çözüm sağlandığını ve günlük ortalama 10 bin çağrı alındığını aktardı. Acil yardım çağrılarına ilişkin ise, "Bugüne kadar aldığımız 1030 acil yardım çağrısı sayesinde 15 bin 854 kişinin hayatı kurtarıldı." dedi.

Yazıcı, çalışmalarının uluslararası alanda karşılık bulduğunu ve Avrupa ile Dünya Çağrı Merkezi Ödülleri dahil 10 uluslararası ödül aldıklarını kaydetti.

Uluslararası öğrenciler okula kayıt süreçleri hakkında bilgi talep ediyor

Uluslararası öğrencilere yönelik hizmetlerin önemli bir çalışma alanı olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu öğrencileri Türkiye ile dünya arasında kültürel, ekonomik ve diplomatik bağlar kuracak önemli köprüler olarak gördüklerini ifade etti.

Yazıcı, uluslararası öğrenci sayısını 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan protokol sayesinde öğrenciler, YİMER 157'yi aradıklarında doğrudan yabancı temsilcisine bağlanabiliyor.

Yazıcı, bunun için telefonda "2" tuşuna basmanın yeterli olduğunu belirtti. Ayrıca, "Gelen çağrılara baktığımızda uluslararası öğrencilerin en çok okula kayıt süreçleri, öğrenci ikamet izni başvuruları ve başvuru sonuçları ile mezuniyet süreçleri hakkında bilgi talep ettiklerini görüyoruz." dedi.

Ziyaretin ardından Başkan Yazıcı, Başkan Yardımcısı Murat Karakaya, Uyum ve İletişim Genel Müdürü Ahmet Dalkıran, Uyum Daire Başkanı Abdulsamet Korkut ve YİMER personeliyle merkezin 11. yılını kutladı.

Göç İdaresi Başkanı Yazıcı: YİMER 157 15.854 kişiyi kurtardı
Göç İdaresi Başkanı Yazıcı: YİMER 157 15.854 kişiyi kurtardı
Göç İdaresi Başkanı Yazıcı: YİMER 157 15.854 kişiyi kurtardı
Göç İdaresi Başkanı Yazıcı: YİMER 157 15.854 kişiyi kurtardı
Göç İdaresi Başkanı Yazıcı: YİMER 157 15.854 kişiyi kurtardı
Göç İdaresi Başkanı Yazıcı: YİMER 157 15.854 kişiyi kurtardı