Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğünce inşası süren ikinci içme suyu arıtma tesisi, kentin su arzını iki katına çıkaracak.
DİSKİ, kentin gelecekteki içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla merkez Kayapınar ilçesinde "2. Etap İçme Suyu Arıtma Tesisi"nin inşaatına 31 Ekim 2025'te başladı.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan isale hattı üzerinden sağlanacak suyla tesiste saniyede 3,1 metreküp su arıtılabilecek. Mevcut arıtma tesisiyle günlük yaklaşık 268 bin metreküp olan su arzı, yeni tesisin devreye alınmasıyla 536 bin metreküpe yükselecek.
Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 60'a ulaşan tesisin bu yıl sonunda devreye alınması hedefleniyor.
Geleceği Şimdiden Tasarlamak Zorundayız
DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, içme suyunun bölgede, ülkede ve dünyada büyük önem kazandığını belirtti. İklime bağlı ani yağışlar ve kuraklık nedeniyle içme suyunun yönetiminin zorlaştığını ifade eden Şerifoğlu, "İçilebilir suyun bu kadar önemli olduğu bir dünyada geleceği şimdiden tasarlamak, projelendirmek durumundayız." dedi.
Geçen yıl ve önceki senelerde büyükşehirlerde içme suyuna ilişkin problemler yaşandığını anımsatan Şerifoğlu, bu sorunların gelecekte artacağını ve bir güvenlik meselesine dönüşebileceğini kaydetti. Bu nedenle şehirlerin ciddi önlemler alması gerektiğini vurguladı.
Diyarbakır özelinde içme suyu kaynaklarını ve havzalarını korumaya çalıştıklarını dile getiren Şerifoğlu, suyun sadece insani kullanım için tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca su havzalarının daha iyi korunmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin önemine değindi.
Şerifoğlu, geçen yıl hayata geçirdikleri modüler arıtma tesisiyle kentin kısa ve orta vadede içme suyu problemini çözdüklerini anlattı. İnşa edilen 2. Etap İçme Suyu Arıtma Tesisinin ise öngörülen geleceğe yönelik bir hazırlık çalışması olduğunu ifade etti.
Mevcut tesisle kentin 10 yıla kadar su ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirten Şerifoğlu, "Yeni yatırımlarla bu süreyi uzatıyoruz. Belki 50-60 yıla kadar bu sorunu kökünden çözecek bir yatırıma giriştik. Bunu bugünden yapmak zorundayız. Çünkü kriz geldiği anda bir çözüme girmek gerçek bir çözüm yaratmayabilir. Kriz anında su insanı yönetir, insan suyu yönetemez." sözlerini kaydetti.
Geçen yıl ekim ayında başlayan projeyi yıl sonu itibarıyla bitirmeyi hedeflediklerini bildiren Şerifoğlu, tesisin 1 ila 1,2 milyar lira maliyetle tamamlanmasının öngörüldüğünü aktardı. Projenin İller Bankası ve uluslararası finansmanla ortak geliştirildiğini, ana isale hattında DSİ'nin büyük emeği olduğunu ve Vali'nin de destek verdiğini söyledi.
Yeni tesisin hizmete girmesiyle mevcut tesiste onarım ve modernizasyon çalışması yapılacağını anlatan Şerifoğlu, böylece birbirine alternatif iki arıtma tesisine kavuşulacağını belirtti. Mevcut tesisle saniyede 3,1 metreküp su arıtabildiklerini, yeni tesisle de aynı miktarda su arıtılabileceğini kaydetti.
Şerifoğlu, "Diyarbakır'ın içme suyu arzını iki katına çıkarıyoruz. Bir o kadar nüfusa yetecek kadar içme suyu sağlamanın teknik altyapısını oluşturuyoruz. Diyarbakır nüfusunun yaklaşık 1,5 milyonuna şu anda temiz içme suyu sağlıyoruz. Bu tesis bittiğinde Diyarbakır nüfusu 3 milyona çıksa bile onlara sağlıklı ve temiz içme suyu sağlayabiliriz. Diyarbakır'ın 2070 yılına kadar içme suyu problemi yaşayacağını düşünmüyoruz. Sene sonu itibarıyla yeni isale hattı ile bu arıtma tesisini devreye almayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.
DİSKİ'nin temel görevinin Diyarbakır'ın her hanesine Dünya Sağlık Örgütü parametrelerine uygun temiz içme suyu sağlamak olduğunu vurgulayan Şerifoğlu, özellikle ilçelerde ve kırsal mahallelerde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu senenin sonuna doğru Diyarbakır'da içme suyu sıkıntısı çeken hiçbir köyün kalmamasını hedeflediklerini söyledi.
Su Tasarrufu Hayati Önem Taşıyor
Su tasarrufunun önemine değinen Şerifoğlu, "Dökecek bir damla suyumuz yok. Su çok kıymetli bir değer. İsraf açısından çok dikkat etmek gerekiyor. Birinin döktüğü ya da kendi bostanına harcadığı su belki daha yüksek kotlarda suyun ulaşamadığı insanların çocuklarına veremediği içme suyudur. O anlamda da bir kul hakkıdır aslında." sözleriyle uyardı.
Tesislerine gelen suyu, marketlerde satılan sulardan çok daha kaliteli içilebilir suya dönüştürdüklerini belirten Şerifoğlu, sadece içme suyu sağlamayı değil, içilebilir sağlıklı su üretip insanlara ulaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.


















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!