Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Neuhardenberg'deki koalisyon kabinesi toplantısında reformların hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Merz, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, reform süreçlerinde önceliklerin belirlenmesi ve uygulama hızının artırılması gerektiğini belirtti.

Mevcut reform taslaklarının parlamentoda hızla karara bağlanması çağrısında bulundu. İş dünyası ve vatandaşlar için yeni perspektifler oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Merz, kamuoyunun eylem beklemekte haklı olduğunu belirtti. "Sorunların farkındayız ve bunları çözme hızımızı artırıyoruz. Eyleme geçiyoruz." sözleriyle kararlılık mesajı verdi.

Almanya'nın küresel rekabette model oluşturabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Ülkenin kendisini küçümsemesi için hiçbir neden olmadığını vurguladı.

Koalisyon hükümeti, 2 Temmuz'da kapsamlı bir reform paketi açıklamıştı. Bu paket, dar ve orta gelirli vatandaşlara yıllık 10 milyar avro vergi muafiyeti, emeklilik sisteminde değişiklikler ve uygun fiyatlı konut üretimini içeriyordu.

"Ekonomik Büyüme ve İstihdam Programı" kapsamındaki pakette, yüksek hastalık izinlerine karşı sağlık raporu uygulamalarının sıkılaştırılması ve büyük gayrimenkul şirketlerinin kamulaştırılmasının yasaklanması gibi maddeler de bulunuyordu.

Merz, Neuhardenberg zirvesinde bu düzenlemelerin hayata geçirilme takviminin hızlandırılacağını kaydetti.

İş dünyası ve sendikalardan tepki

Alman Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ikinci çeyrekte ekonominin yüzde 0,3 büyüdüğünü açıkladı. Ancak bu büyüme kamu harcamalarıyla sürdü ve özel sektör yatırımları canlanmadı. Bu durum tepkilere neden oldu.

Almanya Sanayi Federasyonu (BDI) Üst Yöneticisi Tanja Gönner, hükümetin icraat kabiliyetini kanıtlaması gerektiğini belirtti. Gönner, "Duyurulan reformlar acilen somut yasalara dönüşmeli." ifadelerini kullandı.

Madencilik, Kimya ve Enerji Sanayii Sendikası (IGBCE) Genel Başkanı Michael Vassiliadis, sektörde her ay 15 bin endüstriyel istihdamın kaybedildiğini hatırlattı. Vassiliadis, acil bir stratejik dönüm noktası çağrısında bulundu.

Kamuoyu yoklamalarında aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin gerisinde kalan ve anketlerde memnuniyet oranı yüzde 30'lara düşen Başbakan Merz, uzun süredir reform baskısı altındaydı.

İki gün sürecek zirvenin ardından koalisyon ortakları, perşembe günü Münster'de toplanarak yol haritasını netleştirecek.