Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cemre Vakfı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde düzenlenen "NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasi Simülasyonu Programı"nın ikinci günü tamamlandı.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndaki etkinliğin öğleden sonraki oturumlarında, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen 200 delege öğrenci, sürdürülebilir gelecek için sorunları ve çözüm önerilerini tartıştı.

Program kapsamında "Hırstan Eyleme: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Döngüsel Çözümleri Ölçeklendirme" başlıklı bir panel düzenlendi.

Panele, İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Levent Kuzu, İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Börte Köse Mutlu ile kumu toprağa dönüştürerek çölü yeşillendirme projesi geliştiren start-up firmasının kurucu ortakları Samsurin Welch ve Eva Moraies konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, sürdürülebilir bir gelecek için atılabilecek adımlar ele alındı.

Etkinliğin öğleden sonraki oturumlarına, sürdürülebilir projeler üzerine çalışan çok sayıda yerli ve yabancı start-up firmasının temsilcileri de iştirak etti.

Dijital enerji ve kaynak yönetim yazılımı geliştiren bir firmanın kurucusu Samet Akbaş, sürdürülebilirliğin en önemli konulardan biri olduğunu belirtti.

Akbaş, yüksek enerji tüketimlerinin bu durumun arkasında yattığını kaydetti. Kendi start-up'larının dijital bir yazılım çözümü sunduğunu ifade eden Akbaş, "Bizim de bir start-up'ımız var, dijital bir yazılım çözümü. Bu yazılımı kullanan kullanıcılarımız anlık olarak enerji maliyetlerini analiz edebiliyor. Çevresel ve finansal etkilerini analiz edip raporlar alabiliyor, anında ve dijital bir şekilde karar mekanizması oluşturabiliyor. Bu sayede buraya katılarak bu bilgileri diğer paydaşlarımızla paylaşma fırsatı oldu. Müşterilerimiz Türkiye'de enerjiyi çok kullanan sektörler. Yani alışveriş merkezleri, sanayiler, diğer endüstriyel marketlerin hepsi bizim müşterilerimiz ancak global baktığımız zaman diğer ülkeler de bizim hedef pazarlarımız. Burada farklı ülkelerden gelen katılımcılar var. Burada paylaştığımız bilgilerde, 'Küresel bir şekilde neler yapabiliriz, nasıl iyileştirebiliriz, enerjiyi nasıl daha verimli bir şekilde kullanabiliriz?' diye konuştuk." dedi.

İngiltere merkezli bir start-up firmasının kurucu ortağı ve araştırma direktörü Samsurin Welch, kumu toprağa dönüştürerek çölü yeşillendirme projesi hakkında bilgi verdi.

Welch, dünyada yaşanan tarım sıkıntılarına değinerek, bu yöntemle ekilebilir alanların artırılmasını hedeflediklerini belirtti. Ürettikleri çözümlerin dünyaya yayılmasını istediklerini ve İstanbul'un bu konuda anahtar bir yer olduğunu dile getirdi.

Welch, COP31'in eylem maddelerinden birinin tarım olduğunu ve ürettikleri tarıma yönelik çözümlerin önem taşıdığını kaydetti.

Welch, laboratuvarlardaki deney çalışmalarının sürdüğünü ve projenin Abu Dabi'de pilot olarak uygulanmaya başlandığını sözlerine ekledi.

"NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasi Simülasyonu Programı", yarınki etkinliklerle devam edecek.

NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor
NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor
NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor
NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor
NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor
NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor
NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor
NextGenCOP30.5: İklim Zirvesi ve Gençlik Diplomasisi Sürüyor