Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Rusya'nın Bonn Başkonsolosluğunu ve "Rus Evi" Kültür ve Bilim Merkezi'ni kapatma kararını hatırlattı.

Bakanlık, Almanya'nın bu kararını "dostça olmayan eylem" olarak niteledi. Bu duruma karşı Almanya'nın Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarına nota verildiği kaydedildi.

Rus tarafı, Almanya’nın St. Petersburg Başkonsolosluğunun faaliyetlerine izin veren kararı, 29 Ağustos itibarıyla geri çekti. Başkonsolosluk, faaliyetlerini 18 Eylül'e kadar sonlandırmalı, çalışanları da Rus topraklarını terk etmeli. Goethe Enstitüsünün Rusya'daki merkezleri de faaliyetlerini sonlandırmalı. Merkez çalışanlarının 13 Eylül'e kadar Rusya'dan ayrılmaları gerekiyor.

Açıklamada, Berlin'in ikili ilişkilerde yeniden gerginliği tetiklediği belirtildi. Alman hükümetinin ortaya çıkacak sonuçlardan sorumlu olduğu vurgulandı.

Olayın Arka Planı

Almanya'daki Leipzig-Halle Havalimanı'nda 4 Ağustos'ta Ukrayna'ya ait bir nakliye uçağı yakınında patlayıcı düzeneği içerdiği değerlendirilen bir İHA bulunmuştu.

ABD istihbaratı, bulunan patlayıcı yüklü İHA'nın özelliklerinin Rus askeri istihbaratına "özgü" olduğunu iddia etmişti.

Almanya hükümeti, 1 Eylül'de, olayla ilgili soruşturmada elde edilen bulguların Rusya'yı sorumlu gösterdiğini belirtti. Bunun üzerine bir dizi tedbir açıklamıştı.

Bu tedbirler kapsamında, Rusya'nın Bonn Başkonsolosluğu 18 Eylül itibarıyla kapatılacak. Berlin'deki Rus Evi ile ilgili sözleşme feshedilecek. Rus vatandaşlarına yönelik giriş kontrolleri sıkılaştırılacak ve Rusya'nın sözde gölge filosuna yönelik baskı artırılacak.