ROMANCI
ESAT BEY
ANILDI


1922-1932 yılları arasında Berlin’de yaşamış Azerbaycan kökenli şair-romancı Esat Bey o dönem Fasanen Strasse’de oturduğu evin önünde anıldı.


1942 yılında 36 yaşında vefat eden ve romanlarında „Kurban Said“ takma adını kullanan Esat Bey’in eserleri arasında Türkiye’de de çok okunan „Ali ile Nino“, Aşktan anlamayan adam“ „Şarkta petrol ve kan“ bulunuyor. Doktor Nourida Ateshi’nin araştırmaları sonucu tespit edilen ve Hitler Dönemi’nde kitapları yasaklanarak takibata uğrayarak Viyana’ya kaçan Esat Bey’in yaşadığı Fasanen Strasse 72 numaralı evin bulunduğu binanın kapısına bir de anı plaketi konuldu.

VİYANA'YA KAÇMAK ZORUNDA KALMIŞ...

Esat Bey’i anmak için biraraya gelen konuklar arasında Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman ile eşi Sevinç Alpman da vardı. TDU Başkanı Remzi Kaplan’ın da hazır bulunduğu anma töreninde konuşan Berlin Azerbaycan Gençevi Enstitüsü Başkanı Doktor Ateshi, 1920 yılında ailesi ile birlikte önce Türkiye’ye göç eden Esat Bey Azerbaycanlı Esat Bey’in merak konusu olan kökeni konusundaki tartışmaların da artık sona erdiğini söyledi. Orhan Önaldı-ha-ber.com