Göçmen milletvekillerine resepsiyon
Eski Almanya Federal Meclis Başkanı Rita Süssmuth, "Türk iş adamları ve öğrencilerinin vize almaları zaman alıyordu. Bundan dolayı Brüksel'de alınan vize serbestliği kararı çok faydalı olur" dedi.
Göçmenler Ekonomi Birliği'nin (VMW) Almanya Federal Meclisi'ne giren göçmen milletvekili için verdiği resepsiyonda konuşan Süssmuth, entegrasyon düşüncesi için nereden gelindiğinin, hangi kültüre ait olduğunun önemli olduğunu söyledi.
Meclis'e giren göçmen kökenli milletvekillerine "Kökeninizi unutmayın" diyen Süssmuth, göçmenlerde topluma ait olma hissinin de oluşması gerektiğini ifade etti. Kendisinin göçmen politikası yapmadan önce kadınlara yönelik politika yaptığını hatırlatan Süssmuth, kadınların ve göçmenlerin birlikte çalışmasını istedi.
Milletvekillerine başarısız olduklarında pes etmemeleri tavsiyesinde bulunan Süssmuth, değişimin zor ancak bunun mümkün olduğunu kaydetti.
| |
| |
Gazetecilerin, AB ile Türkiye arasında vizelerin adım adım kaldırılması yönünde anlaşma sağlanmasıyla ilgili bir soru üzerine de Süssmuth, "Türk iş adamları ve öğrencilerinin vize almaları zaman alıyordu. Bundan dolayı Brüksel'de alınan vize serbestliği kararı çok faydalı olur" dedi.
Süssmuth, bu kararın vizelerin kaldırılması yönünde bir ilk adım olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Almanya'da muhtemelen Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında kurulması öngörülen koalisyon hükümetinin, yabancı gençleri 23 yaşına kadar tek bir ülke vatandaşlığını seçmeye zorlayan "Opsiyon modeli"nin kaldırılması yönünde anlaşmaya varmasının büyük bir ilk adım olduğunu ifade eden Süssmuth, uzun süreden beri bu ülkede yaşayanların çifte vatandaş olabilmesi için de çalışılması gerektiğini belirtti.
| |
| |
CDU Milletvekili Cemile Yusuf da son genel seçimlerin ardından Federal Meclis'te 37 göçmen kökenli milletvekilinin yer aldığına dikkati çekerek, Meclis'in daha çeşitli hale geldiğini ifade etti.
Çeşitliliğin toplumda da artırılması, ilerletilmesi gerektiğini belirten Yusuf, iş yeri kuran göçmen kökenlilerin sayısının yüksek olduğunu, bu potansiyelin kullanılması ve göçmen kökenlilerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Yusuf, Alman ekonomisinin başarısında göçmen kökenlilerin katkısına da dikkati çekti. Cemile Yusuf ayrıca, siyasetçilerin Almanya dışında elde edilen diplomaların bu ülkede tanınması konusunda çaba sarf etmelerini de istedi.
SPD Milletvekili Cansel Kızıltepe de Federal Meclis'te daha fazla göçmen kökenlilerin bulunmasının olumlu bulduğunu belirterek, gazetecilerin, göçmen kökenli milletvekillerinden eğitim veya emeklilik konularında görüş almak yerine, nereden geldiklerinin ve isimlerinin nasıl telaffuz edildiğini sorduklarından şikayet etti.
Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Hakan Taş ise koalisyon görüşmelerinde SPD'nin çifte vatandaşlık konusunda sözünü tutmadığını savunarak, Sol Parti'nin eşitlik açısından herkese çifte vatandaşlık hakkının tanınmasından yana olduğunu kaydetti.
Resepsiyona VMW Başkanı Joel Cruz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Cansel Kızıltepe ile siyasetçiler ve işadamları katıldı.
| |
| |
ha-ber.com













Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!