SPD'li Şimşek 2013 yılını değerlendirdi

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet Milletvekili Ali Rıza Şimşek, 2013 yılını değerlendirdi.

"2013 yılının en önemli gelişmelerinden biri kuşkusuz Eylül ayında  gerçekleştirilen genel seçimlerdir. CDU/CSU ve SPD`den oluşan büyük  koalisyon hükümeti birçok projeleri hayata geçirmek noktasında  mutabakata vardılar. Göçmenler için en önemli konulardan biri olan  cifte vatandaşlık hakkinin verilmesi konusunda çetin gecen koalisyon  görüşmeleri sonrasında özellikle göçmen gençleri zor durumda bırakan opsiyon modelinin kaldırılmasındaki başarı.

 Elbette Almanya'da uzun yıllardan beri yasayan birinci kuşak, ikinci  kuşak başta olmak üzere  göçmenlere "topyekûn  cifte vatandaşlık hakkinin" verilmesi SPD`nin ana hedeflerinden biri olmuştur, ancak bu konuda istenilen amaca ulaşılamamıştır.  CDU/CSU yeni seçmenlerin kendilerine oy vermeyeceklerinden korkmaktalar. Burada doğan gençlerimizin  bir vatandaşlığı seçme zorunluluğun (opsiyon modeli) ortadan kaldırılması konusunda sosyal demokratların ısrarlı olması başarıyı getirdi. Bu gelecekte atılacak diğer adımlar  için önemli. Bu konuda Türkiyeli halkların  beklentilerini ve endişelerini anlayışla karşılamakla birlikte, SPD olarak her zaman "çifte vatandaşlık konusundaki" istemlerimizin  peşini bırakmayacağız.

 Hamburg'da SPD tarafından yönetilen eyalet hükümeti, diğer eyaletlere örnek teşkil ederek, opsiyon modelinin kaldırılması konusunu esasa bağlamıştır. Bilindiği gibi, opsiyon modeli uygulamasını koalisyon anlaşmasından sonra ilk olarak Hamburg eyaleti kaldırmıştı.

2013 yılında önemli gelişmelerden biri SPD'nin göçmen kökenli  milletvekilini, parti Genel Başkan yardımcısı Aydan Özoğuz'u Uyum Bakanı olarak ataması oldu. Gerek Hamburg'da gerekse Almanya genelinde SPD bünyesinde "Göçmen ve Çeşitlilik Çalışma Grubu adi altındaki  inisiyatifin oluşturulmasında  gerekse bugüne kadar uyum çalışmalarında  yakından tanıdığımız Özoğuz'un bakan olarak atanması Almanya için bir kazanımdır. Kabul edilmelidir ki, Özoğuz  "sadece göçmen kökenli  olduğu için atanmadı ", aksine başarılı bir siyasetçi olduğu için atandı. Almanya'da uyum artık günlük yaşamın olağan bir parçası haline gelmiş  ve göçmen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Nitekim SPD  Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Özoğuz'un bakan olması konusunda " Göçmenler artık toplumun bir parçasıdır" diye bu açılımı desteklediğini bildirmiştir. Eşit toplumsal  katilim talebi sivil toplum örgütlerinin olduğu kadar, biz  politikacıların da genel bir talebi olmaya devam edecek.
 

2013 DE ALMANYA DA MÜLTECİ SAYISI ARTTI

 2013 yılında yasadığımız Almanya'da mülteci sayısında ciddi oranda  artist kaydedildi. Yılın ilk altı ayında 43 bin kişinin iltica  talebinde bulunduğu ve bu rakamın 1989 yılından bu yana en yüksek sığınma başvuru sayısı kaydedildiği açıklandı. Sadece Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana Almanya'ya gelerek iltica başvurusundan bulunanların sayısının 23 bini astığı belirtilmiştir.

 Göçmenler Almanya için çeşitlilik ve kültürel bir kazanımdır. Bugüne kadar her  seferinde bir yerde mülteci saysinin artması söz konusu olduğunda, AB mültecilerin kabulü, dağıtılması ve mali kaynakların aktarılması gibi  sorunlar yaşanmakta.  Mayıs ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri tüm göçmenleri dolayısıyla mültecileri yakından ilgilendirmektedir. AB olarak mülteci politikalarında Yeni bir reforma gidilmeli ve insan onuruna yakışır, temel hak ve özgürlüklere dayalı kalıcı politikalara üretilmeli. Avrupa parlamentosu seçimleri herkesi yakından ilgilendirmektedir, bu nedenle alman vatandaşı olan göçmenler gerek yerel seçimlerde gerekse Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandıklara giderek, eşit katilim sağlamalıdır.

 HAMBURG`DA SPD İLE  ALMAN VATANDAŞLIĞINA  GEÇİŞ SAYISI ARTTI

 Hamburg'da eyalet hükümetinin başlattığı vatandaşlık kampanyası olumlu sonuç verdi. Vatandaşlığa geçme başvuruları yüzde 36,5% arttı. Ayrıca Hamburg eyaleti göçmenlere yönelik  politikada Almanya genelinde bir örnek teşkil etmektedir. 2013 yılını bitirmeye sayılı günlerin kaldığı bugünlerde, gelecek yeni yılda  uyum konusu sadece azınlıkların sorunu değil hepimizin üzerinde  duracağı  ve yapıcı çözümler üreteceği bir yıl olmalıdır. 50 yıldan beri göçmen ülkesi olan Almanya, ırkçılıkla mücadeleye devam etmeli, konunun gündemde kalmasını sağlamalıdır. Bu konuda, NSU davasını  sonuna kadar takip etmeli, çıkacak sonuçtan hepimiz bir ders çıkarmalıyız.

Türkiye'de yaşanan gelişmeler ise, Almanya'da yasayan vatandaşlarımız ve Alman kamuoyu tarafından duyarlılıkla takip edilmekte ve  izlenmektedir. Bütün bu gelişmeleri demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden taviz vermeksizin değerlendirmek gerekir.

2014 yılında   Almanya ve Türkiye  başta olmak sureti ile tüm dünyada barış, dostluk ve sevginin egemen olması temennisiyle..."


ha-ber.com