BETAK Dünya Kadınlar Gününü kutladı
Berlin Türk Alman Kadınlar Birliği ve Berlin Türk Sağlık Elemanları Derneği tarafından, T.C. Başkonsolosluğu himayasinde Yunus Emre Kültürevinde Dünya Kadınlar Günü iki bölümde kutlandı.
Birinci bölümde panel yapıldı, konu meme kanseriydi.
Açılış konuşmasına T.C. Büyükelçisi'nin eşi Gamze Karslıoğlu, konukları selâmladıktan sonra sponsorlara teşekkür ederek başladı.
| |
| |
Yeniden Merhaba sloganıyla günün önemini açıkladı. Dünyada herşey sürekli gelişiyor ve değişiyor. Buna rağmen kadınların kadın oldukları için sorunları bitmiyor, değişerek var oluyor. Çözüme kız çocuklarının eğitim ve öğreniminden başlanmalıdır, bir kadını yetiştirme bir aileyi, böylece bir kuşağı geliştirme anlamına gelir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün reformları sayesinde bazı Avrupa ülkelerinden önce türk kadını seçme ve seçilme hakkı gibi birçok hak ve özgürlükleri almıştır. Kadın sorunu yalnız Türkiye ve Almanya'nın sorunu değil, tüm Dünya halklarının sorunudur. Bu nedenle konu bütün olarak ele alınıyor, diyerek kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutladı.
İkinci açılış konuşmasını BETAK Onursal Başkanı T.C. Berlin Başkonsolasu'nun eşi Birgit Şen yaptı. Günün tarihçesini (*) kısaca tekrarlıyarak konuşmasına devam etti. Kadının yönetimde her alanda görev alması, ekonomide hür olabilmesi ile mümkündür. Türkiye'de ve Almanya'da kadınlarımız politika dahil görev alarak toplumun gelişmesine hizmet ediyor. Küresel gelişmiş ülkelerde bile kadınlar fiziksel ve cinsel tacize uğruyor, aile içi şiddete maruz kalıyor.
Böyle belirli günlerde sorunları gündeme taşımalı diyerek yararlı çalışmaların önemini vurguladı. Meme kanserinin panel konusu seçilmesini överek konuşmasını bitirdi. Berlin Eyalet Sağlık Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner (CDU) değnekle yürüdüğü halde yatağa bağlı olmamak şartıyla daveti severek kabul ettiğini söyleyerek konukları, katılımcıları selâmladı. Meme kanseri kadınları korkutan bir hastalıktır. Her yaşta olduğu gibi daha çok 60 yaş üzeri kadınlarda görülüyor. Erken teşhisin önemini açıkladı ve kadınlara devamlı kontrole gitmelerini tavsiye etti. Bu konuda kontrol merkezlerinde yapılan çalışmaları izah etti, teşhis merkezleri hakkında bilgi verdi.
| |
| |
Panelin bilgilendirme programında PD Dr.med. Gülten Oskay-Özçelik, meme kanseri teşhisi ve tedavisi konusunda bilgi verdi. Kadınların meme kanser kontrolünü kendileri nasıl yapacağını resimlerle gösterdi. Mamografi röntgen kontrolüne senede bir gidilmelidir. Erken teşhis ölüm riskini, ağrıları azaltıyor. Teşhisten sonra ilk aşama ameliyat, 6 hafta sonra ışın tedavisi, kemoterapi olmak üzere üç aşamada yapılıyor. Tedavilere hastanın kanser durumuna göre bir komisyon doktor toplantısında karar verilip yön veriliyor.
Tıp Dr. Yasemin Kılıç (Üniv. İstanbul) ameliyat yöntemi ve sonraki ışın tedavisini resim ve grafiklerle izah etti. Işın tedavisinde kullanılan aletleri tanıttı. Işını birkaç dakika hasta üzerinde dönen daire biçiminde gereç sadece ameliyat olan yere, cilde veriyor. Güneş yanması gibi etkilenen cilt tedavisi yapılıyor. En az iki üç ay güneşlenme yasak ediliyor. 70 yaşın altında hanımların memesi tamamen alınmıyor, ur olan yer ameliyatla alınıyor. Elbette teşhis erken olduysa. Kemoterapi kanser cinsine göre beş yıl sürüyor. Bu arada devamlı önce altı ayda bir, sonra yılda bir kontrole gidilmeli ve mamografi çektirilmelidir.
Türk toplumuna depresyonu çeşitli panel ve konferanslarla tanıtan PD Dr.med. Meryem Schouler-Ocak, meme kanseri ve ruhsal boyutunu çizelgelerle göstererek anlattı. İnsan vücudu fiziksel ve ruhsal olarak tedavi edilmeli, görülmeyen ruh tedavide ihmale uğramamalı. Yoksa bütünün yarısı tedavi edilmiş olur ve başarıya ulaşılması zorlaşır.
| |
| |
İlk basamak teşhis edildikten sonra geçirilen şok esnasında göçmen kadınlarına genelleme yapılarak dil sorunu varmış gibi davranılıyor. Kültürden kaynaklanan sorunları karşılayacak sağlık eleman noksanlığı hasta-doktor ilişkilerinde sorun yaratıyor. Psikolojik tadavide aile akraba yakın çevrenin tutumu çok etki ediyor.
Hangi kadınlarda meme kanseri bulunduğuna her üç doktor da belirli kesinleşmiş etkenler olmadığını söyledi. Yaşam biçimi, aileden gelme, çocuk sayısı ve yaşın rolü olduğu muhakkak.
Bütün panel boyunca sunuculuğu yapan Yesemin Yüksel kendine güvenen, cesaretli bir kadın örneği gösterdi. Katılımcılardan gelen sorularda açık kalan rehabilasyon süresi tamamlandı. Işın tedavisinden sonra, yani iki üç ay sonra doktor gözetiminde yapılan kur, iyileşme terapi dönemi. Bu dönemi türk kadınları yapmadan ameliyattan hemen sonra Türkiye'ye izine gidiyor, yani hakkını kullanmıyor. Üç hafta süren bu bölümü çalışıyorsa hastalık sigortası, emekli ise Emekli Sandığı karşılıyor. Hasta olmadan bu merkezler hakkında bilgi alıp, çok kültüre uyulması için çaba gösterilmesini katılımcılardan bir basın mensubu Emine Demirbüken-Wegner'den tanıtımı için rica etti.
| |
| |
Yeniden Merhaba, programın ikinci bölümünde T.C. Başkonsolosu A. Başar Şen tarafından verilen resepsiyonda hanımlar doktorlara sorularını yönelttiler. Nefis türk mutfağı emekleri eşliğinde hanımlar sohbet ettiler. Yılda bir günde kendilerine verilen önemle mutlu oldular.
İkinci bölümde Urania-Humbold salonuna geçilerek başladı.
BETAK Başkanı Aysel Ayan, Başkonsolos Şen ve konuk sanatçı Meltem Cumbul tarafından yapılan selâmlama konuşmalarından sonra ödül töreni yapıldı. Daha sonra birlikte türkçe orijinal-almanca altyazılı Kadın İşi Banka Soygunu film gösterimi izlendi.
ha-ber.com / Orhan Önaldı / İlter Gözkaya-Holzhey / Berlin












Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!