“Dünya´nın barış garantörü biziz”
Kuzey Suriye bölgesinde 85 kişinin ölümüne sebep olan, bir kimyasal bombanın patlamasına neden, ABD hava kuvvetleri harekata geçti. 59 adet Tomahawk roketleri ile kriz bölgesine ateş emrine yeşil ışık veren Trump, Moskova'dan gelen sert tepkileri soğuk karşıladı.
Rusya Başbakanı Kremlin' de düzenlediği basın toplantısında, ABD bombanın Esad tarafından patlatıldı düşüncesiyle ateş açmasına istinaden, bu iddiaların asılsız ve şaibeli tahminler olduğunu açıkladı ve Saldırıyla ilgili ABD' istihbaratından araştırma raporlarının açıklanmasını talep etti.
Saldırıyı bir provokasyon olarak nitelendirdiklerini ve bir dahaki saldırıya ilişkin, Rusya’nın da sessiz kalmayacağını vurgulayan Rusya Başbakanı, son gelişmelerin iki ülke arasında, soğuk savaşın bitişinden bugüne ilk kez bu kadar gerginlik yarattığını da ilave etti.
Basın toplantısında Agentur Interfax'ın sorularını yanıtlayan başbakan, istihbarat tarafından edinilen bilgilere göre, Amerika’nın bu saldırısının nedeni yegâne bir provokasyon amaçlı olduğunu öne sürdü.
Gelecekte olan saldırılara karşın gereken önlemler alındığını açıklayan Putin, Suriye hava kuvvetlerinin da hazırlıklı olduklarını ve ayrıca İran Deniz kuvvetleri tarafından, savaş gemilerinin de gereken bölgelerde yer aldıklarını beyan etti.
Rusya başbakanı Putin'in konuşmasına istinaden Pentagonda düzenlenen basın toplantısından gelen cevapta, Birleşik devletler Elçisi Nicki Haley, Putin'in tehditlerine karşın Esad'ın bir dahaki kimyasal bomba kullandığı taktirinde, Amerika hiç kuskusuz tereddüt etmeden tekrar müdahil olacaklarını belirtti.
Putin'in bu tarz yanıltmaca açıklamalarına kanmayacaklarını belirten Haley, Rusya’nın amacı Esad'ı korumak olduğunu ve ellerinde bulunan istihbarat raporlarını kürtajlayım gizli tuttuklarını beyan etti.
Toplantıya katılan beyaz saray sözcüsü Sean Spicer, CIA’nin elindeki raporlara göre, Rusya’nın Suriye de patlayan gaz bombasından patlamadan önce haberdar olduklarının belge ve seçimler bulunduğunu açıkladı.
Konuşmasında, uluslararası güven konseyine de seslenen Spicey, acilen Suriye kriz bölgesinde gereken araştırmaların ve akıbetinde acil olarak yeni kararlar alınması gerektiğini açıkladı.
Amerika’ya destek İngiltere'den geldi. Birleşik devletler elçisi Matthew Rycraft, iki cephenin de ayrı bakış acılara sahip olduklarını ve farklı yaklaşım gösterdiklerini belirtti.
Rusya'nın görüşünce, gaz bombası militanlar tarafından kontrollü bir şekilde patlatıldı.
Amerika'nın değerlendirmesinde bu patlama Suriye hava kuvvetleri tarafından düzenlendi.
Alınan bilgilere göre Sain gazı kullanıldı.
Putin’in: Kırmızı çizgiyi aştın, göndermesine G7 toplantısında bulunan Donald Trump cevap verdi: “ABD'nin bugüne dek olduğu gibi, bundan sonra da daha atik üslup ile tüm dünyaya önde gelen barış garantörü biz olacağız”
ha-ber.com/Çağdaş Akyıldız
ha-ber.com









Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!