Fikri Cinokur
Antalya Ticaret Borsası, ihracatçı ve üreticiler Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı domates kotasının kaldırılmasını, çiğ süt fiyatının da 3 lira olmasını istiyor.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yaptığı açıklamada, Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu ülkenin Türkiye’den ithal ettiği domatese kota koyduğunu anımsattı. Uçak krizi sonrası domatese uygulanan 50 bin tonluk kotanın 2019’da 150 bin tona, 25 Şubat 2020 tarihinde de 200 bin tona çıkarıldığını belirten Çandır, Kasım ayının son haftasında kotanın yüzde 98’inin dolduğunu bildirdi.
Kotanın kaldırılması için TOBB aracılığı ile girişimlerde bulunulduğunu ve sorunun ilgili bakanlıklara iletildiğini anlatan Çandır, şöyle devam etti.
‘’Ülkelerin siyasi ilişkileri ayrı, ticari ilişkileri ayrıdır. Kota kabul edilemez. İki ülke arasında sorun kalmadığına göre kotanın niye sürdüğünü anlayabilmiş değiliz. Üyelerimizin talebi kotanın tamamen kaldırılmasıdır. Sorunu TOBB aracılığı ile Bakanlıklara ilettik.’’
Tarım sektörünün sorun ve taleplerini her platforma taşıdıklarını, en son Cumhurbaşkanı’nın da katıldığı TOBB Ekonomik Şurası’nda tarımın sorun ve beklentilerini dile getirdiklerini anlatan Çandır, şunları kaydetti.
‘’ Şura’da tarım ürünleri için havayolu kargo desteği sağlanması, sektörün yapısına uygun bir sosyal güvenlik modeli geliştirilmesi, Hazine arazilerinin envanterinin çıkarılarak tarım sektörünün kullanımına açılmasını ve tarımda tecrübesi olanlara verilmesini önerdik. Kamunun yaş sebze ticaretine girerek özel sektörle rekabet etmesinin ticarete etkilerini Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a ilettik. Sayın Elvan, özel sektörün bilgisine başvuracağını söyledi.’’
















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!