Türkiye’de Aşılama Yaşı 18’e İniyor
Ha-ber.com5 yıl önce2 dk okuma0 görüntülenme

Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 16 Temmuz 2026
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış herkesin aşı randevusunun açılacağını açıkladı.
Cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı olabileceğini söyleyen Sağlık Bakanı Koca, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı ve ek hastalığı olan gençleri de 1 hafta 10 gün içinde aşılamaya başlayabileceklerini bildirdi.
Koca, “18 yaş altı için Bilim Kurulu dünyadaki çalışmaları, uygulamaları değerlendiriyor. Ülkelerden ülkelere farklı yaklaşımlar var. En azından kronik rahatsızlığı olan çocukları ve gençleri aşılamaktan yanayız. Belki bir hafta içerisinde 18 yaş altı kronik hastalığı olanları da aşılayabiliriz. Henüz netliğimiz yok, Bilim Kurulu bunu değerlendiriyor’’ dedi.
45 yaş üzerinde yüzde 90'lara varan aşılama olduğunu söyleyen Koca, “Bizim hedefimiz 18 yaş üstü aşılanabilir olan yani hastalığı geçirenler haricinde 55 milyon vatandaşımızın Kurban Bayramı'na kadar en az yüzde 70'inin en az bir doz aşılanmış olması’’ diye konuştu.
Aşı reddi anlamında ciddi bir sorun olmadığını, gerektiğinde halkın ayağına giderek, mobil ekip sayılarını yükselterek aşılamayı arttırmayı sağlayacaklarından emin olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı, “Vatandaşımız olması gerektiği kadar aşıya rağbet etti. Ben bu anlamda yüzde 80'lerin üzerinde aşılamanın olacağını düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.
Koca aşı olmayanlarla ilgili de, “Vatandaşımızı zorlayan kamu kurumlarında daha hassasiyetle tedbirler koyan bir yaklaşım içinde olmayacağız. Biz vatandaşımızı daha çok ikna etme çabası içerisinde olacağız’’ mesajını verdi.
Bu yazı daha rahat, “bayramı bayram gibi” geçirmek için aşı olmanın önemli olduğuna vurgu yapan Sağlık Bakanı, ‘’Önümüzdeki iki-üç hafta içerisinde aşılamayı giderek yoğunlaştırmak kaydıyla buradaki stabil durumu sürdürebileceğimizi düşünüyoruz. Zorunlu olmadıkça kısıtlamaları arttırmak istemiyoruz’’ dedi.
Bazı ülkelere 14 gün karantina uyguladıklarını hatırlatan Koca, “1 Temmuz itibarıyla bunu biraz daha detaylandırmış olacağız, belki bazı ülkelerde yasak koymak da gerekebilir" dedi.





Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!