
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 16 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Makroekonomi uzmanı Tunç Dayıoğlu, ABD'de tüketici fiyatlarının Haziran ayında son 13 yılın en üst seviyesine tırmanmadığını hatırlatarak, enflasyonun önümüzdeki birkaç ay daha beklenenden daha yüksek seviyede seyredebileceğini söyledi.
Amerikan ekonomisindeki gelişmeleri VOA Türkçe'ye değerlendiren Dayıoğlu, “Rakamların yüksek gelmesi bekleniyordu ama beklenenin bile üzerine çıkmış olması birçok ekonomisti ve özellikle de Merkez Bankası'nı biraz şaşırttı. Bunu da zaten Haziran ayında Merkez Bankası toplantıları sonrası açıklamalarında da kendileri de dile getirdiler ve bu seneki enflasyon rakamını yaklaşık 2,5 seviyesinden 3,4 seviyesine çıkacak şekilde revize ettiler. Bunun arkasında birçok sebep var. Bu sebeplerden biri insanların mal bulamamaları. Özellikle mikroçip üretimi konusunda birtakım sıkıntılar var ve bu araba üretimini ciddi derece etkilemiş durumda ve insanlar yeni araba alamadıkları için kullanılmış arabalara doğru yöneldiler ve kullanılmış araba fiyatları birkaç defa ayda yüzde 10 seviyesinde artış gösterdi. Bu ve bunun gibi birtakım geçici olduğunu tahmin ettiğimiz sebeplerden dolayı enflasyonun önümüzdeki birkaç ay içerisinde daha beklenenden daha yüksek seviyede seyretmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Fiyat artışlarının devam etmesi durumunda enflasyona karşı önlem alması için Merkez Bankası’na siyasi baskıların artabileceği yönünde tahminlere katılmadığını ifade eden Dayıoğlu, bunun en önemli sebeplerinden birisinin Maliye Bakanı Janet Yellen’ın Merkez Bankası’nın eski başkanı olması nedeniyle Jerome Powell ile daha uyumlu çalışması olduğunu söyledi. Dayıoğlu, iki ismin ekonomiye ve para yönetimi konusuna aynı şekilde baktıklarını belirtti. ‘’Dolayısıyla herhangi bir şekilde Amerika'daki politikacılardan bir baskı gelecekse bu baskı çok büyük ihtimalle Maliye Bakanı seviyesine kadar gelecek ama Powell’a kadar yansımayacak. Zaten Amerika'nın Merkez Bankası herhalde dünyadaki bütün merkez bankaları içerisinde en bağımsız olarak çalışanlardan bir tanesi ve daha önce Powell, Trump'ın başkanlığı döneminde açıkçası çok ciddi saldırıya uğramıştı. Hatta Trump'ın kendisini direkt, birebir hedefe koyduğu açıklamaları bile olmuştu. Ama o zaman bile açıkçası Merkez Bankası o anki politikalarından ve politikaları belirleyişinden herhangi bir şekilde sapmada bulunmadı. Böyle bir ortamda böyle politik bir baskının herhangi bir şekilde etkileyeceğini ben açıkçası hiç tahmin etmiyorum’’ dedi.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!