
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 13 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Başkan Joe Biden, NATO üyesi olmayan Ukrayna’ya Rusya’nın olası işgaline karşı ABD askeri gönderme planının olmadığını, ancak işgal etmesi durumunda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e doğrudan yaptırım uygulamayı değerlendireceğini ve bunun çok ağır sonuçları olacağını söyledi.
Biden, “Rusya tüm askerleriyle Ukrayna’ya girerse bu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük işgal olur ve bu durum dünyayı değiştirir” dedi.
Biden gazetecilerin Putin’e yaptırım uygular mıydınız?” sorusuna “Uygulardım” yanıtını verdi.
Yabancı liderlere doğrudan yaptırım uygulanması, nadir görülen ancak örneği olan bir durum. Yaptırım uygulanan dünya liderleri arasında Venezuela lideri Nicolas Maduro, Suriye lideri Beşar Esat ve Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi yer alıyor.
ABD Savunma Bakanlığı Pazartesi günü 8 bin 500 ABD askerine NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesine hızla dahil olabilmeleri için teyakkuz emir vermişti.
Öte yandan ABD Kiev’e 200 milyon dolarlık güvenlik anlaşmasının üçüncü sevkiyatı kapsamında askeri malzeme ve mühimmat taşıyan bir uçak gönderdi.
ABD, geçen yıl Ukrayna'ya 650 milyon dolardan fazla yardım ve Rusya'nın Ukrayna’ya ait Kırım’ı ilhak ettiği 2014 yılından bu yana toplamda 2,7 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı yaptı.
NATO'nun şimdiye kadar Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya'da tanklar, hava savunma sistemleri, istihbarat ve gözetleme birimleri tarafından desteklenen çok uluslu birliklerde yaklaşık 4 bin askeri bulunuyor.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!