
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 13 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Avrupa Birliği yetkilileri, birlik maliye bakanlarının Çarşamba günü Ukrayna’daki savaşın ekonomik etkilerini görüşmek üzere toplanacağını ve krizin olumsuz sonuçlarını en aza indirgemenin yollarını arayacaklarını bildirdi.
Video konferans yöntemiyle yapılacak toplantının Rusya’nın Ukrayna işgalinin ülkeler ve AB nezdindeki sonuçlarına odaklanması bekleniyor.
Bakanlar AB yaptırımlarının ve Rusya’nın yanıtının enerji fiyatları ve enflasyona olan etkisi dahil etkilerini değerlendirecek.
Bir AB yetkilisi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ‘‘Bakanlar tüm bu etkilerin nasıl en aza indirgeneceğini tartışacaklar’’ dedi.
Yetkililer, bakanların konuyu geçen hafta Paris'teki bir toplantıdan sonra yaptıkları açıklamalarda ele aldıkları için yazılı bir sonuç çıkma ihtimalinin bulunmadığını, ancak Rus merkez bankasına getirilen yasaklar dahil durumun o zamandan bu yana uygulanan ek yaptırımlarla değiştiğini söyledi.
Öte yandan Salı günü AB Parlamentosu’nda Ukrayna oturumu düzenlendi. Temsilciler oturuma ‘‘Ukrayna’nın Yanındayız’’ (We Stand with Ukraine) yazılı tişörtler, pankartlar ve Ukrayna bayrağı renklerinde fularlarla katıldı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski video ile katıldığı toplantıda ‘‘Avrupa’nın eşit üyeleri olmak için savaşıyoruz’’ dedi. Zelenski, ‘‘Bizimle olduğunuzu kanıtlar mısınız? Bizi bırakmayacağınızı kanıtlar mısınız? İşte o zaman hayat ölüm karşısında, ışık karanlık karşısında galip gelecek. AB bizimle çok daha güçlü bir yer olacak’’ diye konuştu.
Vekiller tarafından ayakta alkışlanan Zelenski, yumruğunu havaya kaldırarak parlamentoyu selamladı.
Zelenski Pazartesi günü Ukrayna’nın AB üyeliğine adaylık sürecini başlatmak için resmen başvuruda bulunmuştu.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Zelenski'nin AB üyeliği talebine yanıt olarak, "Zelenski gözlerimizin içine baktı. Bizden üyelik statüsünü kabul etmemizi istedi. Aday statüsü talebini resmi hale getirdi. Komisyon tavrını oluştursun, Konsey sorumluluğundan kaçmayacak" dedi. Ukrayna'nın talebinin ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleten Michel, ancak bunun zor olacağını, birçok üyenin AB'nin genişlemesi konusunda farklı görüşleri olduğunu söyledi.
Sekiz orta ve doğu Avrupa ülkesi Pazartesi günü Ukrayna’ya derhal AB adaylığı statüsü verilmesi ve resmi adaylık görüşmelerinin başlaması için açık mektup yazdı.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!