
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 11 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, Rusya'nın kış aylarında gaz tedarikinde kesinti yapabileceğine dair kaygılara yanıt olarak ulusal acil durum planında ikinci aşamaya geçti.
Enerji Bakanı Robert Habeck, "Önümüzdeki kış aylarında ciddi bir gaz sıkıntısı olabilir, gaz artık Almanya’da kıtlaşan bir enerji kaynağı. Geride kalan dönemlerde yapılan yanlış politikaların sonucunda, şimdi enerji tasarrufunu zorunlu kılan bir durumla karşılaştık" dedi. Sanayiye gaz akışının aksamaması ve sonucunda ekonominin tökezlememesi için tüm imkanların devreye sokulacağını belirten bakan, tüketimde tasarrufunun yanısıra, başka enerji kaynaklarının devreye sokulması ve alternatif altyapının oluşturulması gerekeceğini duyurdu.
Rusya’yı doğal gazı Almanya'ya karşı "bir silah olarak" kullanmakla suçlayan Habeck, "Putin tarafından başlatılan bu ekonomik saldırıya karşı kendimizi savunacağız" diye konuştu. Rusya, Kuzey Akım 1 doğal gaz hattındaki bakım ve onarımı gerekçe göstererek Almanya’ya gaz tedariğini yüzde 60 oranında azaltma kararı almıştı. Habeck, şirketlere ve vatandaşlara enerji ve gaz tasarrufu yapmaları için çağrıda bulundu.
Almanya’daki 3 aşamalı acil durum planına göre, gaz arzında bir kesinti veya yüksek düzeyde arz talebi olduğunda kademeli olarak önlemler devreye giriyor. Şimdi açıklanan ikinci aşama kapsamında, tüketicilerin gaz kullanımını azaltmasını hedefleyen uyarılar gündeme geliyor. Nitekim Enerji Bakanı Habeck, yaz aylarında gazla işleyen kalorifer sistemlerinin bakımdan geçirilmesini ve yeniden ayarlanmasını önerdi. Habeck, gözden geçen kaloriferlerde yüzde 15’e varan tasarrufun mümkün olduğunu söyledi.
İkinci aşamadaki en sert önlem, kamu hizmetlerinin gaz maliyetlerinin tüketicilere yansıtılmasına olanak sağlanması. Uzmanlar söz konusu fiyat artışlarının ortalama üç kişilik bir haneye yılda 2 bin Euro ek masraf olarak yansıyacağından yola çıkıyor.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!