
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 11 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Hafta sonunda Ukrayna'nın Zaporijya nükleer enerji santralına topçu saldırılarının yarattığı uluslararası kaygılar bugün daha da arttı. Kiev ve Moskova saldırılardan birbirini sorumlu tutarken, nükleer tesisin kontrolu için verilen mücadelenin felaketle sonuçlanabileceği korkularına yanıt vermeye çalıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres bir nükleer santrala herhangi bir saldırının "intihar" olacağını kaydetti ve BM denetçilerine tesise giriş izni verilmesi çağrısı yaptı. Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya nükleer santralı, Mart ayında Rusya tarafından ele geçirilen Ukrayna'nın güney kesiminde yer alıyor. Ukrayna, bu bölgeyi geri almak için karşı saldırılar düzenliyor.
Kiev, bölgenin askerden arındırılması ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin (IAEA) tesise girmesine izin verilmesi talebinde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı da IAEA'nın ziyaretine yeşil ışık yaktı. Rusya Ukrayna'yı tesisi topçu ateşine tutarak "Avrupa'yı rehin almaya çalışmakla" suçladı.
Ukrayna da Rusya'yı halen Ukraynalı personel tarafından işletilen tesisin civarında hafta sonu saldırılar düzenlemekle suçladı. Üç radyasyon sensörünün tahrip olduğunu kaydeden Ukrayna, iki tesis çalışanının şarapnel yaralarıyla hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
Reuters haber ajansı, her iki tarafın da tesiste ne olduğuna ilişkin iddialarını doğrulayamadı.
Ukrayna'nın devlete ait nükleer enerji şirketi Energoatom'un başkanı Petro Kotin, bölgeye barış görevlilerinin gönderilmesi ve işletimsel kontrolun Ukrayna'ya geri verilerek Zaporijya tesisini bu görevlilerin yönetmesini talep etti.
Kotin, yüksek düzeyde radyoaktif olan kullanılmış nükleer yakıtın saklandığı depolara topçu ateşi isabet etmesi tehlikesini özellikle korkunç olarak niteledi. Yetkili, iki ya da daha fazla deponun hasar görmesinden kaynaklanacak bir felaketin "boyutunu değerlendirmenin imkansız olduğunun" altını çizdi.
Kotin, "Bu tür delice eylemler durumun kontroldan çıkmasına ve bir Fukuşima ya da Çernobil'e dönüşmesine yol açabilir" dedi.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!