Sosyal medya platformu Twitter, aralarında Voice of America (VOA) muhabirinin de bulunduğu çok sayıda gazetecinin hesabını askıya aldı. VOA kıdemli muhabiri Steve Herman’ın hesabı birçok meslektaşıyla beraber dün askıya alındı. Kurumun Beyaz Saray eski büro şefi olan Herman’ın takipçileri Twitter’da muhabirin hesabına girdiklerinde, “hesap askıya alındı” mesajıyla karşılaştı. Twitter’ın hesabını askıya aldığı gazeteciler arasında sadece VOA muhabiri bulunmuyor. CNN, New York Times, Washington Post'tan gazetecilerin yanı sıra bazı bağımsız gazetecilerin hesaplarında da benzer mesajlar görüldü. Hesapları askıya alınan gazetecilerin çoğunun Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk tarafından yapılan değişiklikler hakkında yazılar yazmış ve paylaşımlarda bulunmuş olmaları dikkati çekti.

Gerekçe "doxxing"

Musk dün geç saatlerde attığı tweet’te, “Bütün gün beni eleştirmek tamam, ama gerçek zamanlı konumumu deşifre etmek ve ailemi tehlikeye atmak tamam değil” ifadelerini kullandı. Elon Musk, “doxxing” olarak adlandırılan “kişisel bilgilerin internette ifşa edilmesini” yasaklayan Twitter kurallarına atıfta bulunarak, "herkes gibi gazeteciler için de aynı kuralların geçerli olduğunu” belirtti. Twitter’ın sahibi Elon Musk, oğlunun yaşadığı bir araç takip olayından sonra özel jetinin uçuşlarını gerçek zamanlı olarak Twitter’dan paylaşan "Elonjet" adlı hesabı askıya almıştı. Musk, 7 Kasım’da ifade özgürlüğü kapsamında kendisine tehlike riski oluşturmasına rağmen jetini takip eden hesabı kapatmayacağını açıklamıştı. CNN, hesabı askıya alınan gazetecilerden bazılarının bu olayla ilgili haber yaptığını, ancak hiçbirinin konum bilgisi ya da kişisel bilgileri paylaşmadığını aktardı. 112 bin takipçisi olan VOA muhabiri Herman ise en son Eylül ayında VOA News için Twitter platformu hakkında haber yapmış, dün de “@elonjet” hesabının askıya alınmasıyla ilgili tweet atmıştı. Herman konuya ilişkin VOA'ya yaptığı açıklamada, "Perşembe akşamı Elon Musk'ın özel jetinin yerini tweetleyen sözde bir bot hesabın askıya alınmasıyla başlayan bu olay hakkında epeyce tweet attım" dedi. Herman son tweetinde ise bir Washington Post makalesinin linkini paylaşarak, "Perşembe gecesi Twitter'da gazetecilere yönelik katliama daha fazla tepki" diye yazdı. VOA muhabirinin bu tweet’ten kısa bir süre sonra ise hesabı askıya alındı.

VOA'dan açıklama

VOA yönetimi dün geç saatlerde yaptığı bir açıklamayla Herman'ın hesabının askıya alındığını doğruladı ve hesabın yeniden açılmasını istedi. Açıklamada şöyle denildi: "Sayın Herman, en yüksek gazetecilik standartlarını koruyan ve sosyal medya platformunu bir haber toplama ve ağ oluşturma aracı olarak kullanan deneyimli bir muhabirdir. VOA sözcüsü Nigel Gibbs gönderdiği e-postada, Herman'ın hesabının neden askıya alındığına dair Twitter'dan herhangi bir bilgi alamamıştır. Ulusal baş muhabir olarak Sayın Herman uluslararası ve ulusal haberlere yer vermektedir ve bu askıya alma işlemi bir gazeteci olarak görevlerini yerine getirmesini engellemektedir." Diğer basın kuruluşlarında da açıklamalar geldi. New York Times sözcüsü, "Bu gece aralarında New York Times'tan Ryan Mac'in de bulunduğu bir dizi önde gelen gazetecinin Twitter hesaplarının askıya alınması kuşkulu ve talihsiz bir durumdur. Ne Times ne de Ryan bunun nedenine ilişkin herhangi bir açıklama almıştır. Tüm gazetecilerin hesaplarının eski haline getirilmesini ve Twitter'ın bu eylem için tatmin edici bir açıklama yapmasını umuyoruz." CNN ise yaptığı açıklamada askıya almaları "düşüncesizce ve gerekçesiz" olarak nitelendirdi ve Twitter'dan bir açıklama beklediğini bildirdi. Yayıncı kuruluş, bu yanıta göre platformla olan ilişkisini yeniden değerlendireceğini de ekledi. VOA tarafından geçilen Twitter Aralarında VOA Muhabirinin de Bulunduğu Çok Sayıda Gazetecinin Hesabını Askıya Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Twitter Aralarında VOA Muhabirinin de Bulunduğu Çok Sayıda Gazetecinin Hesabını Askıya Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Twitter Aralarında VOA Muhabirinin de Bulunduğu Çok Sayıda Gazetecinin Hesabını Askıya Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.