
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 9 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Türkiye’nin güneydoğusunda 10 ili etkileyen depremin ardından ABD, hem Beyaz Saray’dan hem de Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamalarla destek mesajları verdi. Başkan Joe Biden da bu sabah Twitter hesabından taziyelerini sundu.
ABD Başkanı Biden, açıklamasında ''Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremin yol açtığı can kayıpları ve yıkımdan derin üzüntü duyuyorum'' dedi.
Biden , Türkiye ile koordinasyon halinde durumu yakından izlemeye devam etmeleri ve ihtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamaları konusunda ekibine talimat verdiğini de kaydetti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin bugün gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyduğunu ifade ederek, Başkan Joe Biden'ın ABD Kalkınma Ajansı (USAID) ve federal hükümetin ortaklarına depremden en çok etkilenen bölgelere yardım seçeneklerini değerlendirmeleri talimatını verdiğini belirtti.
Jake Sullivan Twitter'dan paylaştığı mesajda da, her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını iletmek üzere Türk yetkililerle irtibata geçtiğini belirtti ve "Durumu Türkiye ile koordinasyon içinde yakından takip etmeye devam edeceğiz" diye yazdı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Türkiye ve Suriye'de bugün meydana gelen depremler nedeniyle yaşanan trajik can kayıpları ve yıkım karşısında derin üzüntü duyduklarını bildirdi.
Blinken yaptığı yazılı açıklamada, ''Depremden etkilenenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyor ve kapsamlı yardım seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Ekibime, bölgenin neye ihtiyacı olduğunu belirlemek üzere önümüzdeki günlerde Türk müttefiklerimiz ve insani yardım ortaklarımızla yakın temas halinde olmaları talimatını verdim'' dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, ''Türkiye'ye ilk yardım faaliyetlerimiz halihazırda başlatıldı; Suriye'de ABD'nin desteklediği insani yardım kuruluşları da ülke genelinde depremin yarattığı olmusuzluklara müdahale etmekte. Önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda bu depremlerden etkilenenlere yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız'' ifadelerini kullandı.
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Twitter'da yaptığı paylaşımda, ''Kalbim Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden etkilenen herkesle birlikte. ABD, ihtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamaya hazır'' dedi.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de paylaştığı sosyal medya mesajında, "ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu, bu sabah Güneydoğu ve Orta Akdeniz bölgelerinde meydana gelen depremin neden olduğu acı can kaybı ve geniş çaplı hasar için derin üzüntülerini ifade eder. Türk dostlarımıza en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız" ifadesini kullandı.
Büyükelçilik ayrıca, acil yardıma ihtiyacı olan Amerikalılar'ın büyükelçilik ile iletişime geçebilmeleri için telefon ve elektronik posta adreslerini Twitter’dan paylaştı.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!